16 DANA AKTIVIZMA PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA

2. Decembra 2015.

2. Decembra 2015.

12:00 To 16:00

Filozofski fakultet, Muharema Fizovića Fiska, Tuzla,

Event Description

Povodom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, TPO Fondacija tradicionalno organizira niz aktivnosti u svrhu podizanja svijesti protiv rodno zasnovanog nasilja.

Ove godine je moto „Zašto čekaš?“, odnosno zašto ne prekinemo šutnju i čekanje kada je o nasilju riječ. Kaleidoskop radionica, promocija i izložbi će se održavati u suradnji s fakultetima.

Performans “Presijeci“ prisutnima će predstaviti proces nastajanja nasilja u društvu kroz emocionalno stanje žrtava, te prenijeti poruke o oblicima nasilja kroz govor tijela.

Promocija knjige „Rodni stereotipi:Zvuči poznato?“ urednice Monje Šute-Hibert, prepredstavlja jedinstvenu kombinaciju edukativnih stripova s kraćim tematskim tekstovima koji tematiziraju različita rodna i feministička pitanja i aspekte vezane za obrazovanje, patrijarhalne i obiteljske vrijednosti, pravo, nauku, religiju, politiku, medije, nasilje u porodici i brojne druge rodno zasnovane diskriminacijske prakse.

 

Visited 214 times, 2 Visits today

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Rate this by clicking a star below:

Related Events

BKC, Mije Keroševića Guje, Tuzla

9. Decembra 2015.

17:00 To 19:00

Revija se organizira u okviru III Međunarodne naučno – stručne konferencije “Profesionalna rehabilitacija – stanje, mogućnosti i perspektive”.

Organizatori revije su U”HO Lotosice” i Lotosice d.o.o.- Preduzećem za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom,  J.U. Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom u Tuzli i BKC TK.
U okviru Revije biće upriličen prikladan zabavno muzički program i koktel za goste.

CineStar, Tuzla

8. Maja 2017.

16:20 To 17:50

IZVORNO IME: Family Heist
REDATELJ: Pascal Bourdiaux  |  ŽANR: komedija
ULOGE: Jean Reno, Reem Kherici, Camille Chamoux
TRAJANJE FILMA: 91 minuta  |  GODINA: 2017  |  DRŽAVA: Francuska
SADRŽAJ FILMA:
Carol je introvertna računalna inženjerka koja još uvijek živi s majkom, a Caroline je buntovna đeparošica koja operira po hotelskim rivijerama. Ove dvije žene nemaju baš ništa zajedničko – osim istog oca Patricka, kojeg nisu nikada vidjele i koji je dao petama vjetra prije nego su se rodile. Do danas, kad se Patrick odlučio vratiti u njihove živote s odličnom idejom: da zajedno ukradu Stradivarijevu violinu vrijednu 15 milijuna eura. No, Patrick nije računao na totalni amaterizam i stalne prepirke svojih dviju kćeri.

BKC, Mije Keroševića Guje, Tuzla

15. Maja 2016.

16:00 To 18:00

Promocija knjige „Hiža mudrosti“ i publikacija „Sevdah“ autora dr. Enesa Kujundžića, biće održana u ponedeljak 16. maja u Plavoj Sali BKC – a Tuzla sa početkom u 18.00 sati. “Hiža mudrosti” je knjiga obima 589 stranica (izdavač Planjax iz Tešnja, godina 2015) ispisana u formi leksikona sa oko 300 ključnih riječi u kojima se odslikava egzistencijalna zbilja Bošnjaka ali i drugih stanovnika BiH unazad 100 i više godina.

Prva odrednica u knjizi je “Adet” onako kako je definira jedan anonim iz Bijeljine,  a posljednja “Žena” u viđenju Abdurezaka Hifzi Bjelevca. Uglavnom, može se reći, da svojim sadržajem ova knjiga podsjeća na “Vade Mecum” znanja i iskustva datog u fragmentima s ciljem da podstakne na razmišljanje o tome zašto je prostor nedostajućih štiva o našoj humanističkoj tradiiciji tako velik, a tako prazan. Publikacija “Sevdah” revija za digitalno doba, svojom pojavom u štampanom obliku opire se općoj tendenciji da se sav intelektualni ambijent upornog čitaoca digitalizira. Isto tako u prvom borju ove revije se podsjeća na umjetničko nasljeđe koje su nam ostavili : Himzo Polovina, Safet Isović , Ismet Alajbegović Šerbo, Zaim Imamović, Hamdija Šahinpašić, Zehra Deović, Hašim Muharemović, Ilijaz Delić,  Muhamed Mujkanović, Jovica Petković  i durgi. Ima i drugih sadržaja od šireg interesa.