49. Dani Bh. fotografije u Tuzli

16. Septembra 2016.

18. Septembra 2016.

20:00 To 22:00

Galeriji Foto kino kluba Tuzla,

Event Description

Asocijacija za umjetničku fotografiju i Foto kino klub Tuzla organiziraju 49. Dane BH fotografije u Tuzli od 16.-18.9.2016.godine. Ova manifestacija okuplja najbolje i najznačajnije fotografije u Bosni i Hercegovini koji kroz obilaženje i snimanje najljepših i najznačajnijih lokacija stvaraju značajan umjetnički fundus fotografskih materijala koji se ubuduće koriste u promotivne i izlagačke svrhe. Ove godine očekujemo između 40 i 50 fotografa iz cijele Bosne i Hercegovine.
Ovakav skup fotografa se još nije desio u našem kantonu od samostalnosti Bosne i Hercegovine.

Nastale fotografije će biti izložene na zajedničkoj izložbi (koja može i trebala bi biti postavljena u svim gradovima u kojima i nastaje), ali i na mnogobrojnim međunarodnim izložbama i salonima fotografije. Nastali materijali na taj način promoviraju snimljene lokalitete na najbolji način.

Do sada je Grad Travnik više puta bio domaćin ovog događaja, a Foto kino klub Tuzla je u saradnji s Asocijacijom za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine odlučio ove godine za domaćina ponuditi Tuzlu uz još dva grada u Tuzlanskom kantonu. U Tuzli će se održati seminari i predavanja iz oblasti fotografije, skupština Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, izložbe kao i foto safari (cjelodnevno obilaženje grada uz snimanje).

 

Jedan od prvih pratećih događaja jeste samostalna izložba fotografija Slobodana Krstića, majstora fotografije. Izložba će biti otvorena u petak, 16.9.2016.godine u 20:00h u Galeriji Foto kino kluba Tuzla.

 

Također, u subotu, 17.9.2016.godine će u Teatru Kabare u 11:00h biti otvorenje izložbe bosanskohercegovačke fotografije mladih, a isti dan će u Galeriji Mandžić biti otvorena izložba fotografija FotoBiH Tuzla 2016. u 19:00h.

thumbnail_Objava-za-Dane-za-klubove

 

Ovom prilikom pozivamo vas da nam se pridružite i u obilasku Tuzle i drugih gradova te da uveličate naše izložbe u sklopu ove manifestacije svojim prisustvom. Biće nam vrlo drago da se upoznate sa najznačajnijim fotografima iz BiH i po mogućnosti provedete kvalitetno vrijeme uz druženje s nama. U prilogu Vam šaljem detaljan plan organizacije Dana BH fotografije u Tuzli te pozivnicu i katalog za izložbu Slobodana Krstića. U organizaciji je došlo do malih izmjena tako da umjesto u Gradačac idemo u Etno avliju Mačkovac.

Visited 236 times, 1 Visit today

Related Events

Mejdan, Tuzla, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

12. Novembra 2015.

14:30 To 17:00

Kantonalni derbi 6. kola Premijer lige BiH za odbojkašice u Mejdanu će odigrati Sloboda i kalesijska Bosna.

Obje ekipe imaju omjer od jedne pobjede i 4 poraza, pa je trijumf u ovoj utakmici imperativ i za jedne i za druge.

Utakmica se igra u Maloj dvorani Mejdan, ulaz je slobodan.

 

 

Kazan mahala 2, Tuzla, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina

2. Septembra 2015. To 8. Septembra 2015.

Od 03.09. do 09.09. u Kinu Kaleidoskop:

Radni dan:
17:00 “Ribbit”
19:00 “Vacation”
21:00 “Ricki and the Flash”

Subota i nedelja:
12:00 “Ribbit”
14:00 “Ribbit”
17:00 “Ribbit”
19:00 “Vacation”
21:00 “Ricki and the Flash”

Dobrodosli i vidimo se u kinu Kaleidoskop!

Paralelna muzička škola, Gračanica

12. Januara 2017.

17:00 To 18:00

Bosanski kulturni centar Gračanica i Medžlis Islamske zajednice Gračanica, organizuju promociju knjige “Mesnevija”, autora Dželaluddina Rumija, koju je s perzijskog jezika preveo iobilnim komentarima obogatio veliki bosanski alim, mesnevihan, šejh hadži Ahmed-ef. Mešić iz Tuzle (1916-1994).

O Dželaluddinu Rumiju, Mesneviji, šejhu Ahmedu Mešiću i objavljenoj knjizi na promociji će govoriti: prof. dr. Izet Zikjri Pajević, hafiz mr. Edin Dedić i doc.dr. Elvir Musić. Moderatorica je Azra Hasanović, prof.

Ovo djelo predstavlja pravu enciklopediju islamske duhovnosti, onakve kakva se njeguje u Bosni i Hercegovini stoljećima. Čovjek ne može, a da ne bude zatečen, ne samo veličinom i obimom rukopisa, već i njegovim sadržajem, prostranstvima i dubinama do kojih razotkriva čovjeka kao Božije stvorenje, prirodu, svijet, ljudsku dušu, tajne islama, Božijeg poslanstva, Kur'ana, hadisa, itd., kao i time što se sa svakim ponovnim čitanjem otkrivaju novi slojevi i značenja koja prije toga čitalac nije primjećivao.