Atelje Ismet Mujezinović: Izložba “Izgubljeno u holokaustu: jevrejski komšiluk u BiH”

27. Januara 2016.

27. Januara 2016.

18:00 To 19:00

Ulaz slobodan

Atelje Ismet Mujezinović, Klosterska, Tuzla

Event Description

Akademija nauka Republike Austrije, JU Arhiv TK, Jevrejska opština Tuzla i Društvo arhivskih zaposlenika TK, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta organiziraju postavku izložbe “Izgubljeno u holokaustu: jevrejski komšiluk u Bosni i Hercegovini”.

Autori izložbe su Anisa Hasanhodžić i Rifet Rustemović, a u okviru ovog kulturnog događaja biće prikazan film učenika Gimnazije “Meša Selimović” o Jevrejima Tuzle za vrijeme holokausta.

Svi ste dobrodošli…

Visited 230 times, 2 Visits today

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Rate this by clicking a star below:

Related Events

Biblioteka "Derviš Sušić", Tuzla

15. Februara 2017.

15:30 To 16:30

Naslovom “Doba uvelog cvijeća”, sintagmom koja odzvanja sa samog kraja romana: “Imali smo svjetlost, upoznali smo tamu! Imali smo cvijeće našeg plemena. I eto, sudariše se svjetlo i tama, te nastade Doba uvelog cvijeća”, a nagovještenog u Predgovoru, Isa Balkan asocijativnim putem, sve nas koji ga poznajemo kao vrsnog pjesnika, podsjeća na naziv svoje zbirke poezije „Kada su ruže poljednji put cvjetale”.

Ova proza aktualizira sami život, sve njgove zemaljske i nebeske drame u posve jasnoj i nedestiliranoj iskustvenoj očitosti. Isa je svoju spisateljsku rudu za ovaj roman crpio iz najjednostavnijih, a ujedno najopasnijih ponora čovjekove prirode. Zagrljaj “Zla” je katkad toliko predvidljiv, slučen i očit kako se približavamo kraju romana, kao da sa njom ima već unaprijed potpisan ugovor.

Promotori su: prof. Jasminka Hadžić, prof. dr. Edina Šarić i  prof. dr. Sead Nazibegović.

Narodno pozorište, Tuzla

28. Novembra 2016.

17:30 To 19:00

Posljednju predstavu u revijalnom programu Festivala evropskog teatra izvest će domaćin, Narodno pozorište Tuzla.

Sada već kultna “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” po tekstu Ive Brešana zatvorit će tako festival. Režiju je radio Mustafa Nadarević a igraju: NERMIN OMIĆ, MELIHA FAKIĆ, MILENKO ILIKTAREVIĆ, NENAD TOMIĆ, MIDHAT KUŠLJUGIĆ, ZLATKO JUGOVIĆ, ELVIRA ALJUKIĆ, ARMIN ĆATIĆ i BESIM TUFEKČIĆ.

Narodno pozorište Tuzla, Pozorišna, Tuzla

14. Februara 2016.

17:30 To 19:00

Hrvatsko kazalište Pečuh na Tuzlanskim pozorišnim danima izvest će predstavu “Mišolovka” autorice Agathe Christie, a u režiji Ivana Funka.

Pejzaž prekriven snijegom, simpatičan bračni par. Oni su novi vlasnici panziona koji očekuju nepoznate goste. Ubojstvo i zločinac koji je na nepoznatom mjestu, o svemu tome nas izvješćuje novinski članak. Toliko je dovoljno da nastane klasična situacija krimića Agathe Christie, ipak kako se to može prenijeti na scenu?

U predstavi igraju: Petra Grišnik, Armin Ćatić, Goran Smoljanović, Eva Polgar, Rafael Arčon, Ivana Perkunić, Dejan Fajfer i Slaven Vidaković.