BKC: “Bosanska tradicija, ljepota, rad“

11. Aprila 2016.

11. Aprila 2016.

20:00 To 21:00

BKC, Mije Keroševića Guje, Tuzla

Event Description

Zatvaranje 11.04.2016. godine u 20.00 sati

Čast nam je i zadovoljstvo da Vas pozovemo na SAJAMSKU IZLOŽBU „Bosanska tradicija, ljepota, rad“, koja se održava od 01-11 aprila 2016. godine u JU Bosanskom kulturnom centru TK Tuzla.
Projekat ˝Bosanska tradicija, ljepota i rad˝ započet je 1994. godine kao okupaciona terapija za žene žrtve rata i za cilj ima promocije tradicije ljepote ručnog rada i vrijednih ženskih ruku. Tokom godina prerastao je u projekat ekonomske podrške ženama i način borbe protiv siromaštva.
OTVARANJE IZLOŽBE 01.04.2016. godine u 18.00 sati, a Zatvaranje 11.04.2016. godine u 20.00 sati,
BOSFAM I BKC

Visited 248 times, 2 Visits today

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Rate this by clicking a star below:

Related Events

Trg slobode, Tuzla

24. Decembra 2016.

17:00 To 19:00

Opšte udruženje samostalnih obrtnika Grada Tuzla organizuje niz prednovogodišnjih događaja na Trgu Slobode. U nedjelju će vas zabaviti Ekrem Hadžić Soso.

Svi ste dobrodošli…

Kino Kaleidoskop, Kazan mahala 2, Tuzla,

2. Februara 2016.

19:00 To 20:40

IZVORNO IME: Ride along 2
REŽIJA: Tim Story
ULOGE: Ice Cube, Kevin Hart, Ken Jeong, Benjamin Bratt, Olivia Munn, Bruce McGill, Tika Sumpter, Sherri Shepherd
ŽANR: komedija
TRAJANJE: 1h i 41 min

Kevin Hart i Ajs Kjub se vracaju u nastavku hit akcione komedije Luda voznja 2 koja je iznjedrila najpopularniji komicni duo te godine kad se pojavila. Hartu i Kjubu se u nastavku pridruzuju reditelj Tim Stori, kao i producenti Vil Peker, Met Alvarez i Lari Brezner koji produciraju film uz Ajsa Kjuba.

Bosne Srebrene, Tuzla,

7. Marta 2016.

18:00 To 21:30

Imperial ZIMSKA sezona 2016
Russian
Bosna I hercegovina
Ballet
Mart – oŽUJAK
Tuzla 08.Mart 2016

HISTORIJA
Carski ruski balet osnovali su 1994. godine Gedeminias Taranda, bivši solist Boljšoj teatra i Nikolai Anokhine, bivši solist trupe narodnih plesova Igora Moiseyeva. Počasna direktorica ovog baletnog ansambla je legendarna balerina Maja Pliseckaja, koja je i inicirala osnivanje ansambla koji danas ima četrdesetak članova educiranih u naboljim ruskim školama. Ansambl je gotovo neprestano na turnejama, ali istodobno repertoarno održavaju izvedbe u Novaya opernom kazalištu u Moskvi. Iako postavljaju uglavnom klasične balete, povremeno se bave i modernim plesom.

Ono čime Carski ruski balet uistinu privlači, sjajni su i izražajni plesači, jako izgrađenih osobnosti, sigurni i čisti u svakoj pojedinosti. Brz i precizan rad nogu, mekoća ruku, besprijekorne linije, plesači koji se odlikuju temperamentom i lakoćom skoka, a plesačice savršenom ornamentikom grupe, izrađenošću svakoga pokreta. Ovo je ansambl koji predstavlja vrh ruske baletne škole (i Marijinskog kazališta i Boljšoja), iza koje stoji ime i umjetnička osobnost nenadmašne Maje Pliseckaje, te znanje i energija nekadašnjeg solista Boljšoj teatra Gediminasa Tarande, što je izvanredan mamac i za publiku koja inače ne prati baletno kazalište

Repertoar
ORAŠAR,
balet u 2 čina

Glazba
PETAR ILJIČ ČAJKOVSKI
Koreografija i libretto
GEDIMINAS TARANDA
ORAŠAR”
„Orašar“ je posljednje od tri baletna djela velikana svjetske glazbe Petra Iljiča Čajkovskoga i jedno od najljepših djela klasične baletne literature. U sto dvadeset godina od praizvedbe, njegova popularnost kod publike diljem svijeta stalno raste i vjerojatno ne postoji nijedna generacija mladih koja nije odrastala uz taj balet. U svojim kasnijim godinama Čajkovski je volio pobjeći u dječji svijet bajki i priča te je za predložak Orašara uzeo Hoffmannovu dječju pripovijest u obradi Dumasa sina, od koje je sastavio baletni libreto zajedno sa svojim
prokušanim suradnikom, koreografom Mariusom Petipaom.

ZAŠTO BALET

– Jedinstvena prilika za mlade ljude u
Tuzli da vide pravu baletsku predstavu
– Balet je više od igre, on ujedinjuje
radost pregnuća, balet je nadmetanje
sa emotivnim i duhovnim životom.
– Napravimo da se mladi is vi građani
Tuzle osjećaju kao dio Europe i svijeta