Gradačac: Promocija knjige “Tito i mi – jučer, danas, sutra”

14. Januara 2017.

14. Januara 2017.

12:00 To 13:30

Preporod, Gradačac

Event Description

Promocija knjige “TITO I MI – jučer , danas, sutra” održaće se u “Preporodu” Gradačac.

Promotori su: predsjednik SABNOR-a u BiH dr Bakir Nakaš, Akademik prof. dr Mirko Pejanović, prof. dr Esad Bajtal . Moderator je Milan Pekić.

Ovu knjigu je napisala grupa eminentnih autora, a u njoj se nalazi i puno priloga i drugih poštovalaca lika i djela druga Tita što je na svoj način uljepšalo i oplemenilo knjigu.

Tema knjige je drug Tito sa tezom i osvrtom na njegov odnos prema Bosni i Hercegovini. Stoga je ova knjiga posebno interesantna za nas u Bosni i Hercegovini i svako bi je trebao imati u svojoj ličnoj biblioteci, pogotovo s obzirom na njenu promotivnu simboličnu vrijednost.

Visited 190 times, 1 Visit today

Related Events

Biblioteka "Derviš Sušić", Tuzla

15. Februara 2017.

15:30 To 16:30

Naslovom “Doba uvelog cvijeća”, sintagmom koja odzvanja sa samog kraja romana: “Imali smo svjetlost, upoznali smo tamu! Imali smo cvijeće našeg plemena. I eto, sudariše se svjetlo i tama, te nastade Doba uvelog cvijeća”, a nagovještenog u Predgovoru, Isa Balkan asocijativnim putem, sve nas koji ga poznajemo kao vrsnog pjesnika, podsjeća na naziv svoje zbirke poezije „Kada su ruže poljednji put cvjetale”.

Ova proza aktualizira sami život, sve njgove zemaljske i nebeske drame u posve jasnoj i nedestiliranoj iskustvenoj očitosti. Isa je svoju spisateljsku rudu za ovaj roman crpio iz najjednostavnijih, a ujedno najopasnijih ponora čovjekove prirode. Zagrljaj “Zla” je katkad toliko predvidljiv, slučen i očit kako se približavamo kraju romana, kao da sa njom ima već unaprijed potpisan ugovor.

Promotori su: prof. Jasminka Hadžić, prof. dr. Edina Šarić i  prof. dr. Sead Nazibegović.

Paralelna muzička škola, Gračanica

12. Januara 2017.

17:00 To 18:00

Bosanski kulturni centar Gračanica i Medžlis Islamske zajednice Gračanica, organizuju promociju knjige “Mesnevija”, autora Dželaluddina Rumija, koju je s perzijskog jezika preveo iobilnim komentarima obogatio veliki bosanski alim, mesnevihan, šejh hadži Ahmed-ef. Mešić iz Tuzle (1916-1994).

O Dželaluddinu Rumiju, Mesneviji, šejhu Ahmedu Mešiću i objavljenoj knjizi na promociji će govoriti: prof. dr. Izet Zikjri Pajević, hafiz mr. Edin Dedić i doc.dr. Elvir Musić. Moderatorica je Azra Hasanović, prof.

Ovo djelo predstavlja pravu enciklopediju islamske duhovnosti, onakve kakva se njeguje u Bosni i Hercegovini stoljećima. Čovjek ne može, a da ne bude zatečen, ne samo veličinom i obimom rukopisa, već i njegovim sadržajem, prostranstvima i dubinama do kojih razotkriva čovjeka kao Božije stvorenje, prirodu, svijet, ljudsku dušu, tajne islama, Božijeg poslanstva, Kur'ana, hadisa, itd., kao i time što se sa svakim ponovnim čitanjem otkrivaju novi slojevi i značenja koja prije toga čitalac nije primjećivao.

Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić", Mihajla i Živka Crnogorčevića, Tuzla

9. Februara 2016.

15:00 To 16:00

U sali tuzlanske biblioteke “Derviš Sušić” održat će se promocija dva nova izdanja IK “Hrast” Gunja: Znaš li što je najljepše na svijetu?, Mevle Ćasurović iz Živinica i Plesačica, Nataše Subašić iz Brčko Distrikta.

O knjigama će govoriti: Ilija Matić, izdavač i Jasminka Imamović-Hadžić, profesorica bosanskog jezika i književnosti.

Mlada autorica Mevla Ćasurović se svojom poezijom bavi velikim temama i motivima karakterističnim za mladalački zanos. Mlada pjesnikinja Nataša Subašić je za kratko vrijeme objavila tri zbirke pjesama i podastrla nam i rukopis četvrte.