Promocija knjige: „Hiža mudrosti“ i publikacija „Sevdah“

16. Maja 2016.

16. Maja 2016.

18:00 To 20:00

BKC, Mije Keroševića Guje, Tuzla

Event Description

Promocija knjige „Hiža mudrosti“ i publikacija „Sevdah“ autora dr. Enesa Kujundžića, biće održana u ponedeljak 16. maja u Plavoj Sali BKC – a Tuzla sa početkom u 18.00 sati. “Hiža mudrosti” je knjiga obima 589 stranica (izdavač Planjax iz Tešnja, godina 2015) ispisana u formi leksikona sa oko 300 ključnih riječi u kojima se odslikava egzistencijalna zbilja Bošnjaka ali i drugih stanovnika BiH unazad 100 i više godina.

Prva odrednica u knjizi je “Adet” onako kako je definira jedan anonim iz Bijeljine,  a posljednja “Žena” u viđenju Abdurezaka Hifzi Bjelevca. Uglavnom, može se reći, da svojim sadržajem ova knjiga podsjeća na “Vade Mecum” znanja i iskustva datog u fragmentima s ciljem da podstakne na razmišljanje o tome zašto je prostor nedostajućih štiva o našoj humanističkoj tradiiciji tako velik, a tako prazan. Publikacija “Sevdah” revija za digitalno doba, svojom pojavom u štampanom obliku opire se općoj tendenciji da se sav intelektualni ambijent upornog čitaoca digitalizira. Isto tako u prvom borju ove revije se podsjeća na umjetničko nasljeđe koje su nam ostavili : Himzo Polovina, Safet Isović , Ismet Alajbegović Šerbo, Zaim Imamović, Hamdija Šahinpašić, Zehra Deović, Hašim Muharemović, Ilijaz Delić,  Muhamed Mujkanović, Jovica Petković  i durgi. Ima i drugih sadržaja od šireg interesa.

Visited 191 times, 1 Visit today

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Rate this by clicking a star below:

Related Events

BKC, Mije Keroševića Guje, Tuzla, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

28. Oktobra 2016.

17:30 To 19:00

Regionalno popularni trio kojeg čine Mustafa Nadarević, Senad Bašić i Moamer Kasumović sa malih ekrana preselili su na daske koje život znače. Ovu sjajnu glumačku postavu  možemo gledati u predstavi „Sjajni momci“.

Njihov teatarski performans pretvoren u urnebesnu komediju će nas sve dobro zabaviti i nasmijati, a predstava uskoro svojim prvim izvođenjem stiže u Tuzlu. Predstava „Sjajni momci“ je rađena po tekstu Neila Simona, u originalu „Sunshine Boys“, a govori o dva penzionisana komičara,Hariju i Aliju. Na poziv Zlatana (Harijevog sestrića), Hari i Ali dobivaju priliku da učestvuju u TV emisiji, posvećenoj komediji od antike do danas. Njihov zadatak je da odigraju svoj skeč „Kod doktora“ kojeg su zajedno igrali decenijama. Međutim, problem je što su Hari i Ali prekinuli sve odnose prije dvanaest godina. Na nagovor Zlatana, dva slavna glumca pokušavaju obnoviti čuveni skeč. Uz mnogobrojne nesuglasice i razmirice njihov ponovni javni nastup se pretvara u komični fijasko furiozo.

Predstava “Sjajni momci” 29. oktobra bit će održana u sali BKC-a Tuzla od 19:30 sati. Sve informacije u vezi rezervacije ulaznica možete dobiti putem broja telefona 035 282-296.

BKC, Mije Keroševića Guje, Tuzla

8. Juna 2016.

18:00 To 19:30

Solistički koncert Bakira Memiševića, učenika četvrtog razreda Srednje muzičke škole Tuzla u klasi profesorice Biljane Šeparović, biće održan u četvrtak, 09.06. 2016. godine. Svi oni koji dođu u Bosanski kulturni centar moći će poslušati djela svjetskih kompozitora u izvedbi talentovanog tuzlanskog pijaniste.

lolipo

Koncert počinje u 20 časova, a ulaz za posjetioce je slobodan.

Dom kulture, Lukavac

29. Decembra 2016.

17:00 To 18:00

Film o nastanaku i djelovanju navijačke skupine Sioux iz Lukavca…