Promocija knjige “Srebrenički put pakla 1995 – 2015”

30. Novembra 2016.

30. Novembra 2016.

18:00 To 19:30

BKC TK, Tuzla

Event Description

Promocija knjige Fotomonografija “Srebrenički put pakla 1995 – 2015” autora Ahmeta Bajrića Blicka, biće upriličena u srijedu, 30. novembra 2016. godine u 18,00 sati u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli (velika sala).

O knjizi će govoriti:
– Almasa Hadžić, novinarka „Dnevnog avaza“,
– Dr. Fatima Klempić – Dautbašić, ljekarka u ratnoj bolnici u Srebrenici,
– Naser Orić, bivši komandant 28. divizije Armije Reublike Bosne i Hercegovine,
– Ćamil Duraković, donedavno načelnik Opštine Srebrenica,
– Ahmet Bajrić Blicko, autor Fotomonografije,
– PRIGODNU BESJEDU ĆE ODRŽATI MUFTIJA TUZLANSKI mr. Vahid, ef. Fazlović
– MODERATOR, Hazim Karić, urednik Fotomonografije

Visited 181 times, 1 Visit today

Related Events

BKC, Mije Keroševića Guje, Tuzla

15. Maja 2016.

16:00 To 18:00

Promocija knjige „Hiža mudrosti“ i publikacija „Sevdah“ autora dr. Enesa Kujundžića, biće održana u ponedeljak 16. maja u Plavoj Sali BKC – a Tuzla sa početkom u 18.00 sati. “Hiža mudrosti” je knjiga obima 589 stranica (izdavač Planjax iz Tešnja, godina 2015) ispisana u formi leksikona sa oko 300 ključnih riječi u kojima se odslikava egzistencijalna zbilja Bošnjaka ali i drugih stanovnika BiH unazad 100 i više godina.

Prva odrednica u knjizi je “Adet” onako kako je definira jedan anonim iz Bijeljine,  a posljednja “Žena” u viđenju Abdurezaka Hifzi Bjelevca. Uglavnom, može se reći, da svojim sadržajem ova knjiga podsjeća na “Vade Mecum” znanja i iskustva datog u fragmentima s ciljem da podstakne na razmišljanje o tome zašto je prostor nedostajućih štiva o našoj humanističkoj tradiiciji tako velik, a tako prazan. Publikacija “Sevdah” revija za digitalno doba, svojom pojavom u štampanom obliku opire se općoj tendenciji da se sav intelektualni ambijent upornog čitaoca digitalizira. Isto tako u prvom borju ove revije se podsjeća na umjetničko nasljeđe koje su nam ostavili : Himzo Polovina, Safet Isović , Ismet Alajbegović Šerbo, Zaim Imamović, Hamdija Šahinpašić, Zehra Deović, Hašim Muharemović, Ilijaz Delić,  Muhamed Mujkanović, Jovica Petković  i durgi. Ima i drugih sadržaja od šireg interesa.

Dom mladih, Tuzla

17. Januara 2017.

16:00 To 18:00

U okviru 12. književne tribine “Ljepota stvaralaštva Brodskog Posavlja kroz riječi i stihove”, biće predstavljene tri knjige.

  • “To je samo život”, mlade autorice Ismete Sinanović (Srebrenik, BiH)
  • “Svekolika upitnost”, Medine Džanbegović, mr. (Cairo, Egypt)
  • “Tebi na dar”, Edine Šarić, dr. sc. (Tuzla).

Predstavljači će biti: Marija Mišić, mag. theol. (Slavonski Brod)/Melisa Hasić (Babanovići)/urednik, Ilija Matić (Županja), predstavljač projekta Ljepota stvaralaštva Brodskog Posavlja kroz riječi i stihove: Elma Hrnčić (Dobrnja), Sudionici/ Čitači: Elma Hrnčić (Dobrnja)/Selma Ključić (Tuzla)/Adna Bećirević (Tuzla)/Azra Zukić (Tuzla).

Muzika: Dalibor Milanović (Tuzla), a voditelj književne tribine “Ljepota stvaralaštva Brodskog Posavlja” kroz riječi i stihove biće mlada autorica Selma Mehanović (Lukavac).

Jevrejska 8, Tuzla,

17. Januara 2016.

18:00 To 21:30

Tuzlanski otvoreni centar sa zadovoljstvom vas poziva na veče queer poezije u Caffe Galeriji Bunt sa početkom u 20 sati.

Bit ćete u prilici da čujete brojne autore/ice koji/e su se u svojoj poeziji doticali/e queer ljubavi i queer postojanja: Sanje Sagaste,Vinka Kalinića, Nikole Đokovića, Konstantina Kavafija, Satana Panonskog, Čarne Ćosić, Dragane Barzut..

Poeziju interpretiraju: Bojana Matuzović i Dalibor Brkić
Veče moderira: Selma Kešetović
Za gitarom: Lejla Alijević

Dođite i uživajte s nama!