Samostalna izložba slika Merime Miminović

23. Marta 2016.

24. Marta 2016.

19:00 To 21:00

BKC, Mije Keroševića Guje, Tuzla

Event Description

U okviru 12. Dana mladih Tuzla bit će otvorena samostalna likovna izložba autorice Merime Muminović. Izložba će biti dostupna i prezentirana ljubiteljima likovne umjetnosti u srijedu 23.3.2016. godine u 19:00 h. Galerija BKC-a TK bit će obogaćena radovima mlade Merime Muminović, a posjetitelji će imat priliku pogledati likovne kreacije sa motivom pejzažnog toniranja svijeta mašte. Merima je članica je Udruženja likovnih umjetnika TK.

Visited 227 times, 1 Visit today

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Rate this by clicking a star below:

Related Events

Narodno pozorište. Tuzla

18. Novembra 2016.

17:30 To 19:00

Druge noći Festivala evropskog teatra biće izvedena predstava “Moje dete”, u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Radi se o tekstu Stojana Srdića, ča režiju predstave potpisuje Ana Đorđević.

U predstavi igraju: Jovana Gavrilović, Ivana Nikolić, Andrej Šepetkovski, Vladan Milić, Jelisaveta Orašanin i Mladen Sovilj.

Kulturno-obrazovni centar Tušanj-Slatina

18. Novembra 2015.

Promocija knjige ”Muhammed, a.s., Poslanik čovječanstvu” autora Mirze ef. Mešića, zagrebačkog imama,  bit će održana u amfiteatru Kulturno-obrazovnoga centra Tušanj-Slatina.

Promotori će biti dr. Sead Seljubac – pomoćnik muftije tuzlanskog,  dr. Nezir Halilović i mr. Ramiz ef.  Bajić – imam u džematu Tušanj.

 

 

Narodna biblioteka, Mihajla i Živka Crnogorčevića, Tuzla,

9. Marta 2016.

16:00 To 18:00

Kulturno naslijeđe Tuzle kroz arhitekturu je foto-projekt kojim Rotaract Club Tuzla želi predstaviti i skrenuti pažnju na jedan period ovoga grada. Zbog toga se ne ograničava samo interesantnom arhitekturom, nego i mjestima koja su ostala poznata tek starijim generacijama. Ovo je svojevrsna kritika i poziv građanima da pogled podignemo sa sivog asfalta i pogledamo, saznamo i upoznamo šta nas to okružuje dok je još uvijek tu i dok smo još uvijek tu.

“Ovim projektom mi pravimo dvojaku promociju kulture. Rotaract Club Tuzla će ovaj problem prezentirati kroz izložbu fotografija, što je jedan dio kulture ove manifestacije. Drugi dio kulture je ono što te fotografije prikazuju – kulturu i tradiciju tuzlanske arhitekture. Izložba, također, neće biti samo kulturnog karaktera, nego ćemo napraviti i da bude edukativna, a to na način da će katalog izložbe sadržavati određene informacije o nekim od prikazanih zgrada.” – istakao je Davor Pavlić autor fotografija, te dodao da se fotografije neće koristiti samo kao promocija kulture, nego će se u skladu sa mjesecom pismenosti uz katalog pokloniti i zabilješke za knjige, a izložba će biti prodajnog karaktera.

Rotary i Rotaract klubovi su i prije podržavali Specijalne olimpijske igre, pa će tako ovaj puta od prodaje fotografija i prihoda sa naših drugih projekata u toku godine na kraju sredstva biti prebačena u svrhu odlaska djece na Specijalnu olimpijadu u Grazu 2017. godine.

Fotografije prikazuju arhitekturu grada Tuzle pored koje redovno prolazimo, ali ne primjećujemo. Ovim fotografijama želi se skrenuti pažnju građanima na bogatstva koja imaju ili su imali, ali jednako tako poslati i kritiku na njihov odnos prema kulturi i svijest o istoj. Tradicija i povijest zapisani u arhitekturi grada su bogatstvo kojeg svaki građanin treba biti svjestan i ponosan, ovaj put zabilježeni kroz objektiv tuzlanskog fotografa Davor Pavlića na mediju koji je nekada mijenjao tok događaja poput raznih ratova i sudbine mnogih ljudi. Zbog toga se iz Rotaract Cluba Tuzla nadaju da će ova izložba potaknuti barem jedan dio posjetitelja da preispitaju svoj odnos prema kulturi i više se investiraju u svoj kulturni napredak i kulturni napredak grada.

“Ova izložba nije ni retrospektiva, niti žaljenje za zgradama kojih nema ili za periodom koji je prošao. Ovo je podsjetnik onima koji su zaboravili kojim smo vrijednostima okruženi u ovom trenutku, sa izuzetkom par zgrada kojih u međuvremenu nema, ali koje opet daju svoj doprinos tako što nam pokazuju prolaznost svega. Ovo se može primijeniti kako na kulturu i arhitekturu, tako i na naš privatni život. Trebamo podsjetiti jedni druge kako trebamo cijeniti ono što imamo, dok to imamo.” –  rekao je Pavlić.

Izložba je sačinjena od 40 fotografija, od čega 31 u monohrom tehnici i 9 u boji. 4 fotografije su urađene većih dimenzija kako bi se dočarala arhitektura svima koji budu gledali fotografije.

Izložba će biti otvorena od 10.-21.03.2016. godine u NUB Derviš Sušić. Otvaranje je u 18:00h. Svi zainteresirani za kupnju fotografija će na izložbi moći ostaviti svoje informacije nakon čega će biti pozvani da preuzmu fotografiju nakon završetka izložbe.