Teatar Kabare: TKT Fest “NEĆEŠ RAZBOJNIČE”

2. Aprila 2016.

Teatar Kabare, ZAVNOBiH-a, Tuzla, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Event Description

Krumpir i blitva dramski je tekst o tri nogometna suca čiji privatni odnosi utječu na sam čin suđenja uslijed utakmice, za potrebe inscenacije Kazališta Virovitica preimenovan u Nećeš, razbojniče!. Ova predstava koprodukcija je s Gradskim kazalištem Joza Ivakić Vinkovci te donosi temu koju će gledatelji zacijelo prepoznati kao životnu, pa zahvaljujući tom prepoznavanju i relevantnu. Naime, radnja Krumpira i blitve, drame koja u virovitičko-vinkovačkoj veseloj verziji prigodno nosi ime nadahnuto svima nam dobro poznatom mamićevskom poštapalicom, vrlo je jednostavna: dva luzera pokušat će uzurpirati planove svog uspješnijeg kolege, što iz zavisti, što zbog cilja preotimanja voljene žene. Tekst je pisan u komičkom tonu te sugerira predstavu kojoj će jedan od glavnih dometa biti upravo da svoje gledatelje urnebesno zabavi. Zajedničkom suigrom, trojica glumaca oživljavaju ove komplicirane odnose (lažnog) prijateljstva i istovremenog rivalstva, uz zaplet i intrigu kakvih se ne bi posramila ni prosječna sapunica, ironično, tradicionalno žigosana kao „ženski žanr“. Naime, s obzirom na temu, stereotipe koje ona može asocijativno povući sa sobom te isključivo mušku ekipu, očigledno je riječ o „muškoj“ predstavi kakva će, u režiji Dražena Ferenčine, sigurno privući mnoge poklonike nogometa u gledalište Kazališta Virovitica. Kako je nogometna utakmica, bilo da joj prisustvujemo uživo kao gledatelji na tribinama, bilo u obliku televizijskog ili internetskog prijenosa, primjer suvremenog izvedbenog spektakla koji otvara prostor za raspravu o specifičnim kulturnim i političkim fenomenima i problemima, a uzevši u obzir i potencijal da se iz autorovih nespretnih likova stvori hornbyjevski, Trainspotting tip gubitništva, izvjesno je da je Kazalište Virovitica svojim gledateljima ponovno obećalo doživljaj zanimljive predstave.

Visited 214 times, 1 Visit today

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Rate this by clicking a star below:

Related Events

Kazan mahala, Franje Ledera, Tuzla,

13. Marta 2016.

17:00 To 18:45

IZVORNO IME: Larry Gaye: Renegade Male Flight Attendant
REŽIJA: Sam Friedlander
ULOGE: Mark Feuerstein, Rebecca Romijn, Marcia Gay Harden, Stanley Tucci
ŽANR: komedija
TRAJANJE: 1h i 39min

Komedija u kojoj stjuard mora spasiti situaciju kada je avionska kompanija u kojoj radi pokušala elimisati stjuardese zbog rezanja troškova.

CineStar, Tuzla

16. Januara 2017.

19:45 To 21:30

IZVORNO IME: Office Christmas Party
REDATELJ: Josh Gordon, Will Speck   |  ŽANR: komedija
ULOGE: Jennifer Aniston, T.J. Miller, Olivia Munn, Jason Bateman
TRAJANJE FILMA: 105 minuta  |  GODINA: 2016  |  DRŽAVA: SAD  |
Radnja filma prati management kompanije koji, kako bi se izbjeglo zatvaranje ureda,  pokušava napraviti najbolju božićnu zabavu ikada i na taj način privući potencijalnog klijenta i završili posao koji će njihovu kompaniju podići na noge. Zabava naravno ubrzo krene neočekivanim tijekom…

https://www.youtube.com/watch?v=UUwIZLLfoW4

Kino Kaleidoskop, Kazan mahala, Tuzla,

24. Novembra 2015.

17:15 To 18:30

IZVORNO IME: Une heure de tranquillite
REŽIJA:Patrice Leconte
ULOGE:Christian Clavier, Carole Bouquet, Valerie Bonneton
ŽANR: komedija
TRAJANJE: 79

Film se prikazuje od 19. novembra do 26. novembra 2015.

“Mojih 5 minuta” (Une heure de tranquillite) je nova, ali potpuno tradicionalna francuska farsa reditelja Patrica Leconta i dramskog pisca Floriana Zelera. Uzbudljiva i prenatrpana kliseima. Suprug koji vara. Supruga koja vara. Predivan stan u Parizu. Radoznala čistačica. Nesposoban vodoinstalater. Dosadni komšija. Pokvaren lift. Porodična tajna. Ovakva adaptacija Zelerove hit predstave ima par dobrih, duhovitih dijelova, sa Kristijanom Klavijeom u glavnoj ulozi, koji se trudi da kanališe nezadovoljstvo čovjeka koji samo želi da bude sam i sluša svoju omiljenu džez ploču.