TKT FEST: Sirena i Viktorija

29. Marta 2017.

29. Marta 2017.

19:30 To 21:00

7 KM

Teatar Kabare, Tuzla

Event Description

Treća predstava koja će biti izvedena na ovogodišnjem 15. TKT Fest-u – Danima akademskog teatra, je “Sirena i Viktorija”, u produkciji teatra Dorćol Platz Beograd.

Autor: Aleksandar Galin

Režija: Radoslav Milenković

Uloge: Milena Pavlović, Tatjana Kecman i Radoslav Milenković.

Novopečena bogatašica, naizgled pobjednica tranzicijskog maratona, za svoju profesorku engleskog, inače tipičnu žrtvu društvene tranzicije, naručuje Pastuva koji za novac “ispunjava sve seksualne fantazije“, ali greškom bira pogrešan broj i umijesto seksualnog predatora u stan im stiže – vremešni astronom koji urušavanje idealistički ustrojstva svijeta preživljava radeći po kućama kao stilista-kinolog… Niz komičnih nesporazuma i odigrava se među troje junaka Galinove komedije, koja nas, smijehom razoružane, suočava sa vjerovatno najvažnijim htenjem ljudske vrste: da volimo i da budemo voljeni.

Visited 186 times, 2 Visits today

Related Events

BKC, Živinice Grad

25. Februara 2016.

17:30 To 18:30

U komediji „Umijeće suživota“, dva bračna para, inače tolerantni i civilizirani Europljani, pokušavaju da riješe konflikt, koji je nastao zbog fizičkog obračuna njihovih maloljetnih sinova, od kojih je jedan drugome izbio zube, tokom tuče u parku.

Nakon popodneva, provedenog u razotkrivanju porodičnih tajni, najvažnije otkriće biće da iver ne pada daleko od klade, jer i roditelji, kada sve drugo propadne imaju tendenciju da probleme rješavaju šakama, pa tako situacija skreće u potpuno neočekivanom i ekstremno neprijatnom smijeru.
Predstava „Umijeće suživota“ pokazuje da se u osnovi lijepo sređenih društava krije agresivnost, dvoličnost i totalno odsustvo ljudskosti.
Red, zakoni, ljudska prava, pacifizam i druge vrijednosti za koje se likovi nominalno zalažu, samo su etikete, prazne forme, ljušture ispumpanog značenja.

Gradsko pozorište Živinice poziva sve ljubitelje teatra da svojim prisustvom uveličaju svečanu premijeru pozorišne predstave “Umijeće suživota”.
Produkcija JU Centar za kulturu Lukavac i koproducent Gradsko pozorište Živinice.

Igraju:
Alisa Brkić
Ana Franjčević
Irfan Kasumović
Damir mahmutović

Režija: Damir Mahmutović
Asisten režije: Irfan Kasumović
Majstor za ton i svjetlo: Ademir Omerčehajić
Scenografija i kostimografija: Suad Avdagić,
Dizajn plakata: Dejan Slavuljica,
Dizajn propagandnog materijala: Damir Pirić

Ulaz besplatan.

Teatar Kabare, ZAVNOBiH-a, Tuzla, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

1. Aprila 2016. To 10. Avgusta 2022.

Krumpir i blitva dramski je tekst o tri nogometna suca čiji privatni odnosi utječu na sam čin suđenja uslijed utakmice, za potrebe inscenacije Kazališta Virovitica preimenovan u Nećeš, razbojniče!. Ova predstava koprodukcija je s Gradskim kazalištem Joza Ivakić Vinkovci te donosi temu koju će gledatelji zacijelo prepoznati kao životnu, pa zahvaljujući tom prepoznavanju i relevantnu. Naime, radnja Krumpira i blitve, drame koja u virovitičko-vinkovačkoj veseloj verziji prigodno nosi ime nadahnuto svima nam dobro poznatom mamićevskom poštapalicom, vrlo je jednostavna: dva luzera pokušat će uzurpirati planove svog uspješnijeg kolege, što iz zavisti, što zbog cilja preotimanja voljene žene. Tekst je pisan u komičkom tonu te sugerira predstavu kojoj će jedan od glavnih dometa biti upravo da svoje gledatelje urnebesno zabavi. Zajedničkom suigrom, trojica glumaca oživljavaju ove komplicirane odnose (lažnog) prijateljstva i istovremenog rivalstva, uz zaplet i intrigu kakvih se ne bi posramila ni prosječna sapunica, ironično, tradicionalno žigosana kao „ženski žanr“. Naime, s obzirom na temu, stereotipe koje ona može asocijativno povući sa sobom te isključivo mušku ekipu, očigledno je riječ o „muškoj“ predstavi kakva će, u režiji Dražena Ferenčine, sigurno privući mnoge poklonike nogometa u gledalište Kazališta Virovitica. Kako je nogometna utakmica, bilo da joj prisustvujemo uživo kao gledatelji na tribinama, bilo u obliku televizijskog ili internetskog prijenosa, primjer suvremenog izvedbenog spektakla koji otvara prostor za raspravu o specifičnim kulturnim i političkim fenomenima i problemima, a uzevši u obzir i potencijal da se iz autorovih nespretnih likova stvori hornbyjevski, Trainspotting tip gubitništva, izvjesno je da je Kazalište Virovitica svojim gledateljima ponovno obećalo doživljaj zanimljive predstave.

Narodno pozorište Tuzla

8. Maja 2017.

17:30 To 19:00

Premijeru predstave “Čisto ludilo” , u režiji Nine Kleflin, ansambl Narodnog pozorišta Tuzla izvest će u utorak, 9. maja sa početkom u 19.30 sati.

U predstavi igraju: Ivana Perkunić Mešalić, Edis Žilić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Armin Ćatić i Nedim Malkočević…

Prva repriza je u srijedu, 10. maja u istom terminu…