Ćevabdžinice

Trg žrtava genocida u Srebrenici 2, Tuzla, Federacija Bosne i Hercegovine 75000, Bosnia and Herzegovina

07:00-23:00

  Avdage Hasića, Kladanj, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

  Ćevapi (pronounced [tɕɛv̞ǎːpi]) or ćevapčići (formal diminutive, [tɕɛv̞ǎptʃitɕi], ћевапчићи) is a grilled dish of minced meat, a type of kebab, found traditionally in the countries of southeastern Europe. They are considered a national dish in Bosnia and Herzegovina and in Serbia. They are also common in Croatia, Montenegro, Slovenia, as well as in Republic of Macedonia, Bulgaria, Romania, Czech Republic, Slovakia and the Italian provinces bordering Slovenia.

  They are usually served of 5-10 pieces on a plate or in a flatbread (lepina or somun), often with chopped onions, sour cream, kajmak, ajvar, cottage cheese, minced red pepper and salt. Serb ćevapčići are made of either beef, lamb or pork or mixed. Bosnian ćevapi are made from two types of minced beef meat, hand mixed and formed with a funnel, while formed ćevapi are grilled. While Macedonian, Croatian, Bulgarian and Romanian varieties are often made of both pork and beef.

  Patriotske lige 24, Tuzla, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

  Pon-Ned: 08:00-22:00

  Kratko o nama

  Peta decenija sa Vama” je moto našeg ugostiteljskog objekta, koji od daleke 1967. godine svakodnevno uspijeva održati status jednog od rijetkih ugostiteljskih objekata sa prefiksom “najbolje kvalitete i usluge”! Objekat koji na glavnoj prometnici grada Tuzle danas plijeni svojom ljepotom, uslugom, postao je sinonim i obilježje za svakog putnika namjernika te domaće stanovništvo, koje se ne smije zaboraviti. Mislim da rijetko koji tuzlak/tuzlanka nije barem jedno sjeo i pojeo ukusne ćevape u ovome objektu!

  Istorijat firme

  Gradsku ćevabdžinicu “LIMENKA” osnovao je davne 1967. god. Nešfet Rufati. Objekat je bio napravljen od željezne konstrukcije koja je iz vana bila obložena limom. To je bio drugi objekat karaktera ćevabdžinice u privatnom vlasništvu i zapošljavao je šest radnika. Naziv objekta je bio “Gradska Ćevabdžinica”. Nešfetovi sinovi, Dževat i Enver su tada imali 14 i 10 god. U tim godinama su pomagali svome ocu koliko su mogli. Kako su godine prolazile posao se širio, a ekipa se povećavala, tako da su braća Rufati polako preuzimali obaveze od svog oca. Godine 1985. osnivač Nešfet odlazi u zasluženu mirovinu, a nedugo nakon toga i sa ovog svijeta. Braća Rufati preuzimaju sav posao u svoje ruke. Kako je objekat bio privremenog karaktera i obložen limom, sami gosti su ga nazvali “Limenka”. U želji da to uvaže i ozvaniče, braća su promijenila naziv objekta u Gradska ćevabdžinica “LIMENKA”. S obzirom da je objekat bio privremenog karaktera, intenzivno se radilo na tome da dobije trajni karakter. To se ostvarilo 2008. god., a novi objekat je završen 2010. god. Gradska ćevabdžinica “LIMENKA” trenutno zapošljava 15 zaposlenika.

  Naša priznanja

  Za svojih 50-tak godina postojanja “LIMENKA” je kao kolektiv dobila niz priznanja, koja su samo još jednom pokazala i dokazala trajnu opredjeljenost poslovodstva ove kuće da se bez obzira na sve drugo uvijek slijedi pravac “osmijeh na licu gosta je dokaz uspijeha i kvaliteta kuće”.

  Bosanski duh gostoprimstva, protkan istorijskim aspektom odvažnosti bosanske tradicije, “LIMENKU” je svrstao i to zasluženo u “tradicionalne vrijednosti grada Tuzle”!