Galerija

Univerzitetska 2a, Tuzla, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Muzej moderne i savremene umjetnosti u Tuzli, uvest će Vas u čari današnje moderne umjetnosti. Priliku da upoznate fotografije i moderne sklupture.

Univerzitetska, Tuzla, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Muzej moderne i savremene umjetnosti u Tuzli, uvesce Vas u cari danasnje moderne umjetnosti. Imacete priliku upoznati fotografije i moderne sklupture

Univerzitetska 16, Tuzla, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Galerija MI RITMO je osnovana 1996. i radila je, seleci se, u nekoliko kvartova Grada Tuzle. Posljednjih pet godina se nalazi u TC OMEGA na prvom spratu, gdje je prodajni prostor u sklopu cega je, u aneksu, i radionica za izradu ramova i uramljivanje slika. Atelje za rad se nalazi u BKC-u Tuzla. Djelatnost Galerije je prodaja i otkup umjetnickih slika; uramljivanje i opremanje slika; prodaja slikarskog materijala; organiziranje izložbi, likovnih kolonija, a bavi se i drugim kulturnim aktivnostima u domenu umjetnosti i kulture uopce.
Umjetnicke slike u Galeriji su djela mnogih autora i radene su raznim tehnikama tako da bogata ponuda pogoduje svakovrsnim prilikama, od zadovoljenja vlastite duhovnosti do želje i potrebe za darivanjem. Pored stalne postavke Galerija MI RITMO redovno promovira autore kroz organiziranje samostalnih i skupnih izložbi.
Prethodne tri godine statisticki bilježe kreativnu ekspanziju svih znacajki pomenutih djelatnosti, što je rezultat ulaganja u reklamu i promociju u sklopu cega je bitan cinilac velika posjecenost web stranice www.miritmo.com
Stranica je izradena 2003., tako da je ona, omogucivši širok uvid u pojedine segmente polja rada Galerije, evidentno svim zainteresiranim pomogla u izboru umjetnickih slika vizuelno se opredjelivši i kroz izvode iz likovnih kritika dodatno se uputivši u stvarnu vrijednost necega što imponuje osobnom ukusu. Osim toga, web stranica je omogucila i direktan kontakt ne samo „s umjetnickim eksponatima“ nego i sa umjetnicima, ljudima u Galeriji koji su uvijek spremni da upute, rezerviraju, ponude, procjene ili bilo što drugo što se tice strucnog posredovanja u vezi s prodajom, kupnjom slike, materijala ili organizacijom izložbe ili kolonije.
Osnivanjem LIKOVNE KOLONIJE MODRAC, 2004., znacajno je obogacen kulturni život Tuzle. Održava se svake godine uz ucešce likovnih stvaralaca iz Tuzle, BiH i inozemstva, a cilj je da Kolonija kroz kontinuitet omoguci onu tradicionalnost koja ce zapisati, odnosno oslikati tragove našeg postojanja. Svi nastali radovi i bilješke se cuvaju, prezentiraju kroz izložbe, odnosno gomilaju kvalitet za evociranje i gradu za nastupajuce vrijeme.

Franjevačka 26, Tuzla, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

10. listopada 2006. godine u Franjevačkom samostanu Sv. Petra i Pavla u Tuzli otvorena je obnovljena Galerija «Kristian Kreković» i samostalna izložba akademskog kipara Srećka Galića. Ovaj projekat su zajednički ostvarili Franjevački samostan Sv. Petra i Pavla u Tuzli i HKD «NAPREDAK» Tuzla.

 

Galerija je dobila ime po velikom umjetniku iz Bosne Kristianu Krekoviću koji je rođen  1901. godine, u selu Koprivna (na rijeci Bosni, između Doboja i Modriče), u obitelji šumara iz Like, odakle Krekovići inače potječu. Djetinjstvo i mladost proveo je u Maglaju i u Tuzli. Studirao je u Beču i Parizu, a već godine 1928. postao je članom francuskog Društva likovnih umjetnika. Iste godine nagrađen je zlatnom medaljom u Bordeauxu na izložbi međunarodne umjetnosti, za djelo Parižanka sa psom. Na temelju svojih već izrađenih djela objavljena je u Parizu serija razglednica, među kojima su i ovi motivi: Stare bosanske kuće, Ulica u Dubrovniku, Pastirica iz Bosne. Portretirao je mnoge poznate ministre, državnike i istaknute osobe. Mahatma Gandhi je bio osobni prijatelj Kristiana Krekovića. Umro je 1985. u Palma de Mallorci, gdje se nalazi njegova znamenita galerija.

Prostor Galerije nije velik i neobičnog je oblika. Odiše posebnom atmosferom dok sunčeva svjetlost koja ulazi kroz kose prozore postavljene na plafonu uljepšava sam ambijent.

Prva izložba koja je postavljena na samom otvorenju bila je od tuzlanskog akademskoga slikara Srećka Galića. Kako su i obećali 2006. Godine, Franjevački samostan Tuzla i HKD Napredak, da će barem jednom mjesečno imati jednu izložbu od nekoga akademskoga umjetnika ili neko kulturno događanje u Galeriji, to nastoje i ostvariti. Tako od 2006. godine otvorene su mnogobrojne izložbe a samim tim proširen je i oplemenjen kulturnim događajem grad Tuzla. Kroz postavke raznih umjetnika pokušali su kod običnog čovjeka pobuditi želju za umjestnošću a onima koji uživaju u umjetnosti ponuditi upoznavanje s radom nekog od dosada za njih „nepoznatog umjetnika“. Od samoga otvorenja pa do danas u Galeriji su izlagali raznovrsni slikari i kipari od kojih ćemo spomenuti samo neke: Ilije Skočibušića, Natalija Cimeš, Mladen Ivešića, Nada Pivac, Lacković i dr.

U Galeriji će se nalaziti djela koja su nastala na likovnim kolonijama u Breškama, kao i druga umjetnička djela stvarana na tuzlanskom području a i šire. Osim raznovrsnih umjetničkih izložbi u Galeriji se održavaju i dramsko-scenski nastupi, predstavljanja knjiga te u zadnje vrijeme i studentske tribine.

Galeriju, koja je obnovljena uz potporu Vlade Republike Hrvatske i Vlade Tuzlanskog kantona, otvorio je generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli gospodin Josip Juras. Na samom otvorenju obnovljene Galerije gvardijan fra Zdravko Anđić zahvalio se dobročiniteljima i obećao da će ovo biti samo početak lijepih kulturnih zbivanja u Tuzli.