Kultura (objekti)

Univerzitetska 2a, Tuzla, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Muzej moderne i savremene umjetnosti u Tuzli, uvest će Vas u čari današnje moderne umjetnosti. Priliku da upoznate fotografije i moderne sklupture.

Alije Izetbegovića br. 10, Živinice

10:00 - 22:00

OSJETITE ADRENALIN KAO NIKADA DO SAD!
3D SLIKA VRHUNSKOGA KVALITETA
VRHUNSKA ZABAVA!
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO!

Nenavište, Gradačac, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Tradicija očuvanja i postojanja pisane riječi na gradačačkim prostorima datira još od 16. stoljeća. Otada postoje i prvi pisani tragovi u obliku katastarskih deftera iz perioda osmanske vladavine. Prva samostalna biblioteka u Gradačcu osnovana je 1839. godine, a njen osnivač bio je Sejjid Fadil-paša Šerifović, pjesnik i državnik. Ova je biblioteka čuvala djela pisana na orijentalnim jezicima iz oblasti teologije, prava, filozofije, historije i medicine.

Nakon 1945. godine u Gradačcu je osnovana Narodna biblioteka, čiji je razvoj bio u ekspanziji sve do rata za nezavisnost BiH (1992-1995). A u skladu sa novim Zakonom o biblotečkoj djelatnosti iz 1996. godine biblioteka se izdvaja iz Centra za kulturu i tako nastaje Javna ustanova Javna biblioteka Gradačac. Poslije završene revizije knjižnog fonda ustanovljeno je 15.224 inventarna broja od prijeratnih 35.000 knjiga. Od toga evidentirano je 348 rariteta i mnoštvo vrijedne periodike u kojoj su naslovi od ”Bosanske vile” iz 1891. godine pa sve do ovovremenih listova i časopisa.

Knjižni fond biblioteke “Alija isaković” danas ponovo sadrži 35.000 knjiga, a u 2002. godini evidentirano je 2.063 korisnika. Rad u biblioteci je organiziran po odjelima: zavičajna zbirka, čitaonica ( za djecu i omladinu, za odrasle i odjeljenje stručne literature) i zbirka rariteta. Pristup knjizi omogućen je stanovništvu širom općine Gradačac putem pokretne biblioteke po mjesnim zajednicama i isturenog odjeljenja u lječilištu Banja Ilidža. Rad sa korisnicima obavljaju četiri knjižničara, a stručne bibliotečke poslove bibliotekar. Za opremljenost i funkcionalnost ove javne ustanove naročito su zaslužne organizacije USAID-OTI, LORA, Soros Open Society Fund, odnosno Bošnjački institut u Cirihu i Nacionalna biblioteka u Sarajevu. Projekat katalogizacije, izrade autorskog kataloga, uspješno izveden 1997, omogućava efikasnost u radu.

Biblioteka je izdavač časopisa za kulturu “Diwan”. Prvi broj “Diwana” objelodanjen je 1998. godine, a 2002. godine objavljen je dvobroj 7-8. U “Diwanu” objavljuju autori iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i inostranstva (Nizozemska, Poljska, SAD, Njemačka, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora). U novembru 2002. potpisan je ugovor sa njemačkom organizacijom Questa Soft iz Frankfurta (M) za distribuciju “Diwana” putem CEEOL (Central and Eastern European Online Library).

Učešćem u svim javnim društvenim događajima u Gradačcu, biblioteka “Alija Isaković” dokazala je da je stvaralački aktivan dio zajednice. Biblioteka je jedan od organizatora manifestacije “Gradačački književni susreti”, a takođe i književnih večeri, promocija, dramskih večeri, poetskih recitala i seminara. Općinsko vijeće Gradačca dodijelilo je ovoj ustanovi najviše priznanje – Zlatni grb Grada.