Gdje Izaći
Menu
  • Izlasci
    • Svirke
    • Party
    • Koncerti
    • Praznici
    • Metal / Rock svirke
    • House / Techno
    • Tambura
    • Noćni život (objekti)
      • Barovi
      • Bilijar Klubovi
      • Diskoteke
      • Kafana
      • Kafići
      • Kasina
      • Klubovi
      • Nargila Barovi
  • Kultura
    • Promocija knjige
    • Pozorišne predstave
    • Kino projekcije
    • Kultura (objekti)
      • Biblioteke
      • Galerija
      • Kino
      • Kreativni centri
      • Kulturno-umjetnička društva
      • Muzeji
      • Pozorište
  • Sportska dešavanja
    • Atletika
    • Biciklističke utrke
    • Borilački sportovi
    • Fudbalske utakmice
    • Košarkaške utakmice
    • Odbojka
    • Futsal
    • Plivanje
    • Rukomet
  • Galerije
  • Zanimljivosti
    • Gdje ljetovati ?
    • Horoskop
    • Najave
    • Izvještaji
  • Gdje Jesti (objekti)
    • Ćevabdžinice
    • Fast Food
    • Konobe
    • Pizzerie
    • Restorani
    • Slastičarne
  • Organizacije
    • Auto moto
    • Centri za kulturu
    • Fondacije
    • Smještaj
    • Hostel
    • Hoteli
    • Motel
    • Pansion
    • Bazeni
    • Biciklizam
    • Direktni sportski prenosi
    • Fitness centri
    • Košarkaške dvorane
    • Kuglanje
    • Planinarenje – Planinarska društva
  • Slobodno vrijeme
    • Joga
    • Škole Plesa
    • Sport i rekreacija
    • Sportske dvorane
    • Stadioni
    • Stoni tenis
    • Teniski tereni
    • Wellness
Gdje Izaći
Menu
  • Izlasci
    • Svirke
    • Party
    • Koncerti
    • Praznici
    • Metal / Rock svirke
    • House / Techno
    • Tambura
    • Noćni život (objekti)
      • Barovi
      • Bilijar Klubovi
      • Diskoteke
      • Kafana
      • Kafići
      • Kasina
      • Klubovi
      • Nargila Barovi
  • Kultura
    • Promocija knjige
    • Pozorišne predstave
    • Kino projekcije
    • Kultura (objekti)
      • Biblioteke
      • Galerija
      • Kino
      • Kreativni centri
      • Kulturno-umjetnička društva
      • Muzeji
      • Pozorište
  • Sportska dešavanja
    • Atletika
    • Biciklističke utrke
    • Borilački sportovi
    • Fudbalske utakmice
    • Košarkaške utakmice
    • Odbojka
    • Futsal
    • Plivanje
    • Rukomet
  • Galerije
  • Zanimljivosti
    • Gdje ljetovati ?
    • Horoskop
    • Najave
    • Izvještaji
  • Gdje Jesti (objekti)
    • Ćevabdžinice
    • Fast Food
    • Konobe
    • Pizzerie
    • Restorani
    • Slastičarne
  • Organizacije
    • Auto moto
    • Centri za kulturu
    • Fondacije
    • Smještaj
    • Hostel
    • Hoteli
    • Motel
    • Pansion
    • Bazeni
    • Biciklizam
    • Direktni sportski prenosi
    • Fitness centri
    • Košarkaške dvorane
    • Kuglanje
    • Planinarenje – Planinarska društva
  • Slobodno vrijeme
    • Joga
    • Škole Plesa
    • Sport i rekreacija
    • Sportske dvorane
    • Stadioni
    • Stoni tenis
    • Teniski tereni
    • Wellness

Mali savjeti kuhara: Tajna dobrog roštilja

Published by admin On 1. Maja 2016. Leave a response
Praznik rada, 1. maj, idealan je dan za “mesaroše” i sve one koji uživaju u roštilju i pripremanju mesa na ovaj način.

Ima nešto u tom mirisu dima i pečenog mesa što izaziva zazubice i poziva na okupljanje oko vatre.

Za sve je “kriv” predak iz špilje kojem je komad mesa pao u vatru i koji je tako udario temelje načinu pripreme koji ne poznaje granice i svuda u svijetu podrazumijeva druženje oko dobrog zalogaja.

Roštiljada je prava prilika za druženje oko žara te pripetavanje kako što treba pripremati, kada i koliko peći. Sezona se otvara, dakako, već ovaj vikend.

Znalci roštilja i oni koji to tek planiraju postati već su naveliko u nabavi mesa jer, ma koliko se jednostavno činilo, i meso koje se peče na žaru ili vulkanskom kamenju zahtijeva pripremu.

Idealno bi bilo da odleži, dakako u kontroliranim uvjetima, no malo tko to ima kodkuće. Goran Brnčić, chef u OXBO Urban Bar & Grillu hotela Double Tree Hilton, prenio nam je nekoliko savjeta koji će dobro doći majstorima amaterima:

– Meso koje birate za pečenje na roštilju ne smije biti krto, zato je vratina, k tome lijepo prošarana masnijim dijelovima, idealna. Uz nju bih za prijatelje pripremiopljeskavice s ribanim sirom, npr. gaudom i sitno kosanim špekom. Svakako ihpripremite dan prije, razdvojite folijom i ostavite u frižideru.

S kobasicom ne griješite

Kobasice su uvijek dobar izbor, a za roštilj birajte one malo pikantnije – savjetuje chef Brnčić.

loli

Dodaje kako na roštiljima uvijek ima djece koja vole pileća krilca te ražnjiće od piletine i povrća koje je jednostavno pripremiti.

– Odabir mesa tek je prvi korak, a slijedi ga mariniranje. Osobno sam ljubitelj suhih marinada koje pripremam tako da pomiješam omiljene začine i meso uvaljam u njih. Tako nema viška ulja koje se cijedi i nepotrebno masti meso. Kobasice i pljeskavicene treba marinirati, no povrće i piletinu za ražnjiće svakako treba jer je to poprilično suho meso.

Što god spremali, važno je da barem sat vremena prije pečenja ostavite na sobnoj temperaturi da ‘dođe k sebi’. Nema prave formule ni minutaže za pečenje steaka, sve je u intuiciji – kaže chef Brnčić. I prepoznavanje trenutka kada je meso pečeno i traži okretanje svodi se na osjećaj.

Iznenadite vegetarijance

No kako se među ljubiteljima mesa vegetarijanci ne bi osjećali zakinutima, na jelovnik za otvaranje sezone roštilja uvrstite i nešto po njihovu ukusu. Želite li se posebno potruditi, složite ražnjiće od povrća s tofuom, ispecite povrće koje ste posolili da pusti vodu i ne štedite na umacima.

– Umaci su posebna priča i mogu podići i najjednostavniji roštilj, pa čak i ako ne uspije baš kao ste očekivali – kaže chef Brnčić. Predlaže ‘vatrogasnu mjeru’ koja će spasiti svaku pogrešku, a dobro pečenom mesu biti kruna. – Vrlo je jednostavno napraviti barbeque umak tako da pomiješajte kečap, senf, sitno sjeckani luk, malo tabasca (a za hrabrije malo više), sjeckani peršin i med. Sve dobro izmiješajte. Savjetujem vam itzatziki umak koji možete napraviti vrlo brzo, a lagan je i osvježavajući. Naribajte svježi krastavac, nježno ga stisnite da pusti višak vode pa pomiješajte s kiselim vrhnjem, malo soli i sitno sjeckanim češnjakom. Obilno dodajte nasjeckane metvice.

U slast!

lolil

5 savjeta za početnike

Kako je pripremiti i rezati meso?

Komadi mesa za roštilj ne smiju biti pretanki kako se ne bi presušili, ali ni predebeli kako uz rub ne bi zagorjeli, a sredina ostala sirova

Kako odabrati pravu marinadu ?

Marinade, ma koje odabrali, pripremite dan prije i u njih uvaljajte meso. Prije pečenja izvadite meso i ostavite ga na sobnoj temperaturi barem sat

Što s vatrom i rešetkom?

Jačina vatre vrlo je važna. Ako je prejaka, meso će biti pougljenjeno, a ako je preslaba, dobit ćete efekt kuhanja. Bit je u praksi

Kako i kada okrenuti meso?

Sve meso koje se priprema na roštilju ‘trpi’ samo jedno okretanje. Treći je put nepotrebno jer se zbog toga meso može samo presušiti

Što kada se meso skine s roštilja?

To je trik koji majstori koriste kako bi se sokovi u mesu smirili, ocijedio se višak sokova i vode, a meso ostalo sočno i mekano: neka odstoji dobro poklopljeno u zdjeli na toplom

Izvor: www.radiokameleon.ba

  • Share
Categories: Zanimljivosti Tags: meso na roštilju, Prvi Maj, Roštilj, Savjeti kuhara
← PreviousNext →

Gdje Izaći - Instagram

Pretplatite se i dobijajte najnovija dešavanja na vaš email

Pretplatite se i dobijajte najnovija dešavanja na vaš email

Kategorije

  • Zanimljivosti
  • Vijesti
  • Uncategorized
  • Top 20
  • Šta te čini sretnim? I naravno gdje?!

Arhiva

  • Februar 2017
  • Januar 2017
  • Decembar 2016
  • Novembar 2016
  • Oktobar 2016
  • Septembar 2016
  • August 2016
  • Juli 2016
  • Juni 2016
  • Maj 2016

Kameleon M&M / Sva prava zadržana

Sign In

Forgot your password?

Forgot password

Registration is disabled on this website.

Already have an account? Sign in

Inquiry for
Mali savjeti kuhara: Tajna dobrog roštilja