
SLADOLED OD BOURBONA I CHEESECAKEA SA ŠUMSKIM VOĆEM
Sastojci:
- 24 cl kremastog sira
- 1/2 čašice kiselog vrhnja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja slatkog vrhnja
- 1/2 šolje punomasnog mlijeka
- 1/2 kašika ekstrakta od vanilije
- Prstohvat soli
- 2 kašike burbona
Za voćni dio:
- 2 kašike maslaca
- 1/3 šolje šećera
- 1 šalica miješanog voća
- 1/4 šalice burbona
- 1 1/2 žličice soka limuna
Pomiješajte kremasti sir, kiselo vrhnje, šećer, mlijeko, ekstrakt vanilije i sol u blenderu (ako nemate blender možete iskoristiti ručni mikser). Bazu dobro rashladite, minimalno 2 sata. Dodajte burbon do željene konzistencije i ulijte ga u posudu te stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata.
Za pripremu voća, otopite maslac u posudi na srednjoj vatri, dodajte šećer. Dodajte voće i burbon. Kuhajte i povremeno promiješajte dok voće ne omekša i dok se smjesa ne zgusne. Dodajte limunov sok i kuhajte još jednu minutu. Maknite sa vatre i pustite da se smjesa rashladi. Kako se bude hladila, tako će se zgusnuti. Stavite u hladnjak do posluživanja.
SLADOLED OD RUMA I ĐUMBIRA SA UMAKOM OD RUMA I ČOKOLADE
Sastojci:
- 1 čaša slatkog vrhnja
- 1 kašika svježeg naribanog đumbira
- 24 cl kremastog sira
- 1/2 čašice kiselog vrhnja
- 1 čaša šećera
- 1/2 čaše punomasnog mlijeka
- 1 i 1/2 kašike ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli
- 2 kašike tamnog ruma
- 1/3 čaše naribanog đumbira (može i malo više, prema ukusu)
Umak od čokolade:
- 1/2 čaše vrhnja
- 2 kašike smeđeg šećera
- 18 cl tamne čokolade, usitnjene
- 1/4 čaše tamnog ruma
- 1 kašika ekstrakta od vanilije
Priprema:
Za pripremu sladoleda, zagrijte slatko vrhnje dok ne proključa. Dodajte đumbir i maknite sa vatre. Pustite da se đumbir namače 10-ak minuta. Procijedite vrhnje i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pomiješajte vrhnje sa kremastim sirom, kiselim vrhnjem, šećerom, mlijekom, ekstraktom vanilije i soli u blenderu ili ručnim mikserom.
Bazu hladite barem 2 sata, nakon toga dodajte rum. Smjesu stavite u željenu posudu i u zamrzivač gdje mora ostati 4 sata prije posluživanja.
Umak od čokolade pripremite na sljedeći način. Zagrijte slatko vrhnje sa smeđim šećerom dok se šećer ne rastopi. Čokoladu stavite u vatrostalnu posudu i preko nje prelijte umak, miješajte dok se ne sjedine svi sastojci a smjesa ne bude glatka. Nakon toga dodajte rum i ekstrakt vanilije. Sladoled poslužite sa ovim preljevom a višak umaka možete ostaviti u frižeder u posudi s poklopcem i što manje zraka.
CAFFÈ CORRETTO ICE CREAM
Sastojci:
- 1 1/4 čaše slatkog vrhnja
- 1/4 čaše grubo mljevene kave
- 24 cl kremastog sira
- 3/4 čaše šećera
- 1/2 čaše kiselog vrhnja
- 1/2 čaše punomasnog mlijeka
- 1 kašike ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli
- 2-3 kašike sambuce
Zagrijte slatko vrhnje, dodajte kafu i maknite sa vatre. Pustite smjesu da odstoji 5 minuta. Procijedite vrhnje kako bi odstranili grubo mljevenu kafu i ostavite ga da se ohladi do sobne temperature. Nakon toga sjedinite vrhnje s kafom, kremasti sir, kiselo vrhnje, mlijeko, šećer, ekstrakt vanilije i sol u blenderu. Ostavite da se hladi 2 sata. Potom umiješajte sambucu i stavite u plitku posudu pa u zamrzivač. Kao i kod prijašnjih, ostavite najmanje 4 sata prije posluživanja.