Čaša za razgovor: Postanimo socijalni

Surfanje na internetu, provjeravanje socijalnih mreža i manjak komunikacije, sve su češća slika gostiju koje možemo vidjeti po kafićima. Kako bi promijenio tu situaciju, jedan bar u Brazilu  smislio je način kako riješiti ovaj anti-socijalni problem, a rješenje je pronađeno na dnu čaše. Salve Jorge Bar u São Paulu uveo je čašu piva koja može stajati uspravno samo kada se nalazi na vrhu telefona. Dio baze stakla je izrezan tako da se čaša nasloni na mobitel, kako je čaša naslonjena na mobitel, gosti ne mogu provjeravati stanje na socijalnim mrežama.

casa

Vlasnik ovog bara,  kao i mnogi drugi, bio je jako razočaran sitauacijom  koju svakodnevno zatiče u svom baru.
„Socijalne mreže su nas trebale spojiti, a izgleda da su nas samo još više razdvoile“ tvrdi Romano Wanderely, suvlasnik bara.

ovisnost-opsjednutost-telefon-3

Jedan mali problem možda su različite veličine mobitela na tržištu, ali to je samo prvi prototip i može se prilagoditi. Romano je dodao: „Off-line čaše su upravo poziv za ljude da dođu ovdje i odmaknu se od virtualnog svijeta, te razgovaraju s prijateljima i žive u stvarnosti oko njih, barem na nekoliko sati.”

casa2

Iskreno se nadamo da će ove čaše doći i u naše gradove, i da je ovo jedan od prvih koraka ka ponovnoj socijalizaciji svih nas. Na ulicama gradova možemo vidjeti mlade ljude kako prolaze jedni pokraj drugih, gledajuči i tipkajući po svom telefonu. Da li su nas je tehnologija toliko obuzela, da ne možemo ni kafu popiti bez mobitela?!