Deset najluksuznijih restorana na svijetu

Zadovoljstvo odlaska na ručak ili večeru u restoran u nekim slučajevima može da košta čitavo bogatstvo…

Masa, Njujork – Smješten u Time Warner Centru u Njujorku, Masa je najskuplji restoran u modernom tržnom centru u jednom od najvećih gradova na svetu. Dobrodošlicu u restoran će vam poželjeti sam kuhar lično. Restoran može da primi do 26 gostiju u isto vrijeme, a ekskluzivna klijentela dobi će kraljevski tretman, zahvaljujući unikatnim Masa specijalitetima. Sto se, naravno, mora rezervisati jer, kao i obično postoji lista čekanja koja traje i do tri nedjelje.

mmasa

Aragava, Tokijo – Smješten u tokijskoj četvrti Šinbaši, „Aragava” je najstariji stek restoran u Japanu. Bez obzira na to što nije luksuzno uređen, važi za najskuplji restoran na svijetu jer njegov poznati specijalitet – sirovi kobe biftek košta 330 eura! Kobe meso dobija se od goveda koja se gaje prema tradiciji, pa se svako grlo svakodnevno poji pivom i masira sa keom. Kao začini koriste se samo biber i senf, jer glavni kuhar smatra da bi svaki drugi prilog uništio biftek.

tokyo

Solo Per Due, Italija – Ovaj restoran redefiniše značenje riječi „ekskluzivnost“. Sam naziv restorana (samo za dvoje) govori sve. Restoran je smješten u raskošnoj zgradi iz 19. vijeka koja sama po sebi predstavlja izuzetnu atrakciju. Ovaj fenomenalan restoran omogućava svojoj klijenteli da ima čitav prostor kao i usluge prijatnog osoblja samo za sebe.

preuzmi

Ithaa, Maldivi – Nalazi se na Conrad Rangali ostrvu, na Maldivima. Prvi podvodni restoran na svijetu, pruža suvremenu mješavinu maldivske kuhinje uz zapadne i azijske utjecaje. U podvodnom restoranu možete da večerate pet metara ispod talasa Indijskog okeana. Restoran je okružen koralnim podvodnim grebenom. ”Ithaa” je jedini restoran na svijetu, gdje možete da večerate uz pogled na lokalni okeanski život, panoramsko podvodno razgledanje. ”Ithaa” znači biser na lokalnom jeziku i obećava jedinstveno iskustvo.

preuzmi (1)

French Laundy, Napa Valley – Glavne atrakcije ovog ekskluzivnog restorana su poznati kuhar Thomas Keller i njegov autentičan specijalitet – „ostrige i biseri“. Ako želite da posjetite ovaj luksuzni restoran morate rezervisati sto i do dva mjeseca ranije, ali sudeći po prezadovoljnim gostima, ovo čekanje se i te kako isplati.

500

Alain Ducasse au Plaza Athenee, Pariz – S pravom se smatra jednim od najljepših i najraskošnijih restorana u Parizu, ali i širom svijeta. „Alain Ducasse“ nije samo lijepi i luksuzni interijer. Poznata je i izvrsna kuhinja čija se slava proširila daleko izvan glavnog grada Francuske. To i ne čudi, budući da kuhinju vodi najnagrađivaniji francuski kuhar, vlasnik 19 Michelinovih zvjezdica i legenda svjetskog ugostiteljstva – Alain Ducasse. Poznati kuhar, ugostitelj i poduzetnik posjeduje 26 restorana u svim velikim svjetskim gradovima, a godišnji su mu prihodi veći od 60 miliona dolara. Tri restorana iz lanaca restorana „Alain Ducasse Enterprise“ imaju najvišu ocjenu u svijetu restorana: 3 Michelinove zvjezdice.

pol

The Lecture Room and Library, London – Dio je lanca takozvanih Sketch luksuznih restorana. Glavni kuhar je priznati Pierre Gagnaire, koji se istinski trudi oko svakog detalja tokom pripreme jela, želeći da obezbjedi svojim gostima nezaboravno gastronomsko iskustvo.

1000

El Amparo, Madrid – Predivan restoran u glavnom gradu Španije, poznat je po vrhunskim kolekcijama najstarijih vina, ali i specijalitetima poput hladnog lososa sa paradajz sorbetom i čokoladnog musa.

lolpo

Alberto Ciarla, Rim – Ovaj restoran može se pohvaliti preukusnom hranom i izvrsnom prezentacijom. Restoran je uređen u glamuroznom stilu karakterističnom za ’70-e godine i jedan je od najpopularnijih restorana italijanske prestonice.

poliu

Sushi Kaji, Toronto – Glavni kuhar restorana je iz Japana i ekspert je za suši, koji sprema od svoje trinaeste godine. Uvijek se trudi da ne pretjera sa začinima jer smatra da oni kvare teksturu i dobar ukus hrane. Na meniju su razne vrste ribljih specijaliteta koji oduševljavaju posjetioce restorana.

polik