Evo kako su nastali neki od najpoznatijih koktela

SEX ON THE BEACH  

Najranija pouzdana informacija o ovom koktelu datira iz 1987godine. Naime u okrugu Lauderdale Florida počela je proizvodnja Peach schnapps-a i u cilju boljeg marketinga ponuđena je nagrada za bar koji proda najviše spomenutog pića u iznosu od 1000$, i šankeru koji to uradi u vrijednosti od 100$. Mladi šanker Ted Pizio je Schnapps od breskve pomiješao sa vodkom, sokom od naranče i grenadinom. Piće je bilo ukusno i privlačno za tadašnje studente koji su studirali u neposrednoj blizini bara. U anketi većina studenata je rekla da ih piće podjseća na Sex On The Beach (Sex na plaži). U povratku u svoje krajeve studenti su počeli da naručuju sada već populari Sex On The Beach, ali naravno njihovi šankeri nisu imali pojma o tom piću. Probajući koktel samo su nagađali što se nalazi u njemu, tako da smo dobili koktel sa najviše varijacija na svijetu. Sastojci: vodka, liker breskva, sok od naranče i sok od brusnice/borovnice.

sotb

BLOODY MARY

Naziv „Bloody Mary“ (Krvava Marija) je povezan s brojnim povijesnim osobama, ali najviše se vezuje za dvije: Kraljicom Marijom, koja je taj nadimak dobila u 16. stoljeću  zbog progona protestanata, i krvavom Marijom – legendarnim duhom, marija se pojavljivala u ogledalu ako bi se njeno ime nekoliko puta izgovorilo. Sastojci: vodka, sok od paradajza, limunov sok, worcetershire sos, tobasco sos, sol i mljeveni biber.

preuzmi

MOJITO

Ova lista sigurno ne bi bila potpuna bez Mojita. Preteču ovog koktela, prema predaji, osmislio je na Kubi Richard Drake, gusar Sir Fransisa Drakea, krajem 16. stoljeća pomiješavši aguardiente, tj. nerafiniranu verziju ruma, s limetom, šećerom i listićima metvice, a piće je prema njegovu nadimku nazvanom El Draque. Prema drugoj priči, u 19. stoljeću osmislili su ga afrički robovi s kubanskih plantaža šećerne trske od kojih su radili guarapo sok, a ujedno sirovinu za dobivanje ruma. U istom stoljeću El Draque je postao Mojiio kad je aguardiente zamijenio nvoproizvedeni, puno laganiji bijeli rum. Sam naziv potiče od akfriče riječi mojo koja znači „začarati“. Prvi recept za Mojito zabilježen je 1931. godine u knjizi „Sloppy Joe's bar Cocktails Manual“ kada postaje tražen u havajskim barovima – Slappy Joe, a posebno u još uvijek  glasovitom La Bodeguiti del Medio, otvorenom 11 godina poslije. Slavi koktela najviše je kumovao Ernest Hemingway koji ga je tu redovito ispijao.

mojito

LONG ISLAND

Kako i sam naziv kaže, ovaj koktel bojom ali i okusom, zbog specifičnosog spoja sastojaka, podječa na ledeni čaj i definitino je piće za ozbiljne igrače. Prema jednoj od priča, osmislio ga je izvjesni Old Man Bishop 20-ih ogdina prošlog stoljeća u općini Long Island u Kingsportu u Tennesseeju. Smatra se da je „konspirativna“ mješavina nevinim izgledom trebala zavarati branitelje prohibicije. Njegov sin Ransom Bishop usavršio ju je 40-ih godina, a ta je varijanta sadržavala javorov sirup, wiskhey i ostalih pet pića u različitim omjerima. No Robert Butt tvrdi da ga je on osmislio 1972 godine u Oak Beach Innu na Lon Islandu u New Yorku za jedno natjecanje gdje je trebalo kreirati novu mješavinu s triple secom. Potvrdu može dati danas mnoštvo živih svjedoka. Koktel je i filmska i TV zvijezda, a jednoj varijanti pića nije odoljela ni Charlotte, jedna od junakinja serija „Seks i grad“.

long

MAI TAI

Prema predaji, ovaj je koktel osmislio Victor Bergeron u restoranu Traders Vic's 1944 godine u Oaklandu u Kaliforniji kada su ga posjetili prijatelji s Thaitija. Pomiješao je zlatni jamajački rum, curacao od naranče, šećerni sirup, francuski orgeat i svježe iscijeđeni sok limete. Otpivši prvi gutljaj, oduševljeno su na tahićanskom uskliknuli: „Mai tai roa ae!“, što u prijevodu znači „najbolji“ ili „nema ga na cijelom svijetu“. To mu je bila referenca da koktel uvrsti u ponudu rastorana u svom lancu. Koktel je adaptiran deset godina poslije u Royal Hawaiin Hotelu, a tijekom godina recept se poprilično promijenio. Okus ruma obično skriva slojevitost voćnih okusa. Inače, obje su varijante koktela našle nadahnuće u piću QB Cooler, osmišljenom u restoranu Don the Beachomber 1938 godine.

maitai