Promocijom knjige knjige „1995-2015: Žene i politički život u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini“ uspješno završen Feministički mart u Tuzli

Feministički mart u Tuzli u organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra i u suradnji sa Američkim kutkom Tuzla, danas je uspješno završen promocijom knjige „1995-2015: Žene i politički život u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini“, promocijom u suorganizaciji sa Sarajevskim otvorenim centrom. Promociju je moderirala Dajana Bakić, izvršna direktorica Tuzlanskog otvorenog centra, a iz Sarajeva su pristigle Maida Zagorac, programska koordinatorica Sarajevskog otvorenog centra i dvije autorice knjige: Arijana Aganović i Marina Veličković.  Treći dio knjige napisala je Edita Miftari, idejna pokretačica Tuzlanskog otvorenog centra, ali nije bila u mogućnosti da se pridruži jer je trenutno u SAD-u.

Knjiga „1995-2015: Žene i politički život u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini“ predstavlja vrijednu istraživačku građu o ženama koje su bile uključene u izgradnju BiH onakve kakvu je poznajemo, a za koje, iz različitih razloga isključivanja žena iz povijesti i javnim procesa, nismo imale priliku da čujemo niti da čitamo o njihovim individualnim iskustvima.

Nakon promocije otvorila se žučna diskusija o participaciji žena u javnom životu, ali i pitanju participacije muškaraca u privatnom kako bi se otvorio prostor za ravnopravnost i jednako napredovanje u profesionalnom životu. Ova knjiga će se sigurno nastaviti u daljnjem istraživanju i dopunjenim izdavaštvu, kako bi se mogao pratiti trenutna situacija kada je posrijedi rodna ravnopravnost u političkom životu naše zemlje.

Feministički mart u Tuzli je još održao tri aktivnosti različitog karaktera: veče feminističke poezije koja je imala za cilj kroz umjetnički sadržaj da animira žene i muškarce da aktivno razmišljaju o rodnoj problematici,  panel diskusija „Različiti feminizmi u američkoj kulturi“ koju su vodile Selma Kešetović i Selma Tobudić i projekcija filma „Audre Lorde- Berlinske godine“.

Sve/i zainteresirane/i mogu pratiti iduće aktivnosti Tuzlanskog otvorenog centra na njihovoj facebook stranici, kao i da se aktivno uključe u njihov rad.