
Južnokorejsko piće sodžu je trenutno najprodavaniji alkohol na svijetu, možete ga probati u koktelima od Njujorka do Londona.
Mnogi tvrde da su votka i viski najpopularnija žestoka pića, međutim, najprodavanije piće je sodžu, tradicionalna “žestina” kojom se časte stanovnici Južne Koreje.
Jinro sodžu našao se na međunarodnoj zvaničnoj listi najbolje prodavanih alkoholnih pića širom svijeta, budući da je u ovoj godini u barove širom svijeta isporučeno 65 miliona devetolitarskih pakovanja ovog alkohola. To je tri puta više od popularne votke Smirnov.
Sodžu se sada prodaje u 80 zemalja, a tome je doprinjela i popularnost korejske velike zvijezde Psaja, koji ne samo da je proglasio sodžu svojim najboljim prijateljem, nego je “pozajmio” i svoje prepoznatljive naočare za više kampanja proizvođača Čamisul.
Osim toga, Južna Koreja je zemlja u kojoj se popije najviše alkohola po glavi stanovnika, a gotovo 97 post tržišta žestokih alkoholnih pića čini baš sodžu.
Sodžu je dio korejske kulture još od 14. vijeka, kada su mongolski osvajači naučili domaće stanovništvo da destiluju. Današnje sorte imaju oko 45 odsto alkohola. Sodžu se pravi od riže, odlično ide uz tradicionalnu korejsku hranu kao što su teokpoki (riža i riblji kolačić) ili usoljeni račići.
Pije se često i sa jokbalom – svinjskim papcima kuhanim i začinjenim u zanimljivoj supi, kao i uz bosamu – svinjetinu kuhanu na pari, umotanu u list crvene salate sa belim lukom, papričicama i kimčijem (korejski kiseli kupus).
Ako niste ljubitelj „žestine“, možda će vam biti interesantnija kombinacija piva sa sodžuom, a proces mešanja naziva se „proizvodnja“.
Ključno je poznavati proporcije, a najpopularnija je 30 odsto sodžua i 70 odsto piva.