Tvorci viskija: JAMES ”JIM” BEAM

James Beauregard Beam, za prijatelje i rodbinu poznatiji kao Jim Beam, bio je četvrta generacija njemačke familije Bohm, koji su kao doseljenici u Ameriku  prezime prilagodili svojoj novoj domovini i promijenili ga u Beam.

 Bavljenje proizvodnjom viskija započeo je njegov pradjed Jacob i to krajem 18. stoljeća. Posao se dobro razvijao sve do uvođenja čuvene prohibicije, kada je država zabranila proizvodnju i prodaju alkohola. Obiteljskom kompanijom je u to vrijeme upravljao Jim, koji je alternativu proizvodnji viskija pronašao u bavljenju biznisom s proizvodnjom voća i iskopavanjem ugljena. Međutim, ukidanje prohibicije Jim je dočekao spreman, te kupuje jednu staru destileriju u Clermontu  i vrlo brzo kreće s masovnom proizvodnjom. Ljudi su nakon prohibicije bili željni pravog viskija, a Jim im je ponudio boce s natpisom „nijedan nije pravi bez mog potpisa“, gdje je svaka boca bila ukrašena njegovim potpisom.  S njim kreće uspon američkog viskija, bourbona, koji 30-tih godina prošlog stoljeća  munjevitom brzinom osvaja cijeli svijet. Krajem 2. Svjetskog rata  krilatica kompanije postaje misao: „Jim Beam mora biti dostupan svakom američkom vojniku stacioniranom bilo gdje u svijetu“.

poil

Da bi američki viski mogao da nosi naziv bourbon, potrebno je da zadovolji  zakonske odredbe: da je proizveden u Americi, da je napravljen od miksa žitarica u kojim 51% čini kukuruz, da se destilacija obavlja na minimum 80% alkohola po zapremini, da ne sadrži aditive, da odležava isključivo u novim, hrastovim buradima,da proces odležavanja u buretu traje minimum 2 godine. Danas je „Jim Beam“ najprodavaniji bourbon na svijetu, a odnedavno je u vlasništvu japanske kompanije Suntory, jednog od najvećih svjetskih proizvođa alkoholnih i bezalkoholnih pića.