Upriličeno predstavljanje novog broja književnog časopisa „Život“

Sinoć je u Američkom kutku Biblioteke „Derviš Sušić“ upriličeno predstavljanje novog broja književnog časopisa „Život“ o kojem su govorili Almir Bašović, dramski pisac, Mehmed Đedović, književnik i Damir Altumbabić, glumac.

Jedan od najstarijih i najuglednijih književnih časopisa u Bosni i Hercogovini „Život“ nakon niza godina u kojima je izlazio neredovno ove godine je obnovljen u potpuno novom obliku. Časopis je osnovan u Sarajevu 1952.godine, a obnovljen 2007.godine. Urednici su mu bili od Marka Markovića, Meše Selimovića, Maka Dizdara, Alije Isakovića, pa do Irfana Horozovića, Željka Grahovca, Almira Zalihića, Ibrahima Kajana, Zilhada Ključanina i danas, Almira Bašovića.

13669758_304388366575195_8858817360525913247_n

Mehmed Đedović, ističe da je Život imao svoje uspone i padove, svoja usporavanja i svoja trajanja, čitav niz autora koji su sa svojim tekstovima prošli kroz stranice časopisa, i o samom životu „Života“ moglo bi se naširoko i značajno progovoriti.

– Zadnji brojevi nose jednu posebnu energiju i vraćaju najznačajniji časopis u zemlji tamo gdje mu je uvijek bilo i mjesto, a da je to tako, i po kvalitetu tekstova i samih autora koji su zastupljeni u svakom broju, lahko je ustanoviti pukim listanjem sadržaja, kazao je Đedović.

Likovno i grafički sasvim neprepoznatljiv, sa nizom novih rubrika i sadržajima koji, iznova, časopisu daju regionalnu važnost, Život se već nakon dva obimna broja nametnuo kao kulturno relevantna platforma za širenje istinskih umjetničkih vrijednost našeg urednika Zilhada Ključanina.

13620008_304388573241841_8144893358044886670_n

Prema riječima glavnog urednika časopisa Almira Bašovića, izuzetno je značajno što „Život predstavlja“ kontinuitet Društva pisaca kao izdavča. Nisu zaboravljeni pisci koji čine našu tradiciju.

  • Obilježili smo godišnjicu Petra Kočića i Zije Dizdarevića, te smo objavili ono što pišu pisci poput Karahasana i Vešovića, ali smo dali i priliku neafirmiranim mladim picima, kao što je Almir Kolar – Kijevski i Amir Kamber. Ono što je novo jeste otvaranje časopisa prema evropskim i svjetskim tokovima. Ovaj broj nudi uvid u ono što se piše i izvan naše zemlje. Otvorili smo časopis i za mlade recenzente koji će činiti dio naše književne scene i književne kritike. Uglavnom se radi o knjigama naših autora, ali imamo i nešto knjiga koje su prevedene na naš jezik, kazao je Bašović.

 

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla