Utjecaj alkohola na raspoloženje i sposobnosti

Svi smo bar jednom došli u situaciju da odemo na pivu u pet sati popodne, a dolazimo doma kad je već sunce opet na istoku. U međuvremenu obično popijemo koju čašicu više, a sljedeći dan smo mamurni i ne možemo obavljati lagodno svakodnevne zadatke. Koliko promila je zapravo idealno za dobru zabavu, pročitajte prije nego što ponovite zadnje pijanstvo.

Postoji pet razina raspoloženja koje alkohol izaziva, počevši od lepršave euforije pa sve do alkoholne kome.

Euforija – 0,3 do 1,2 promila u krvi

Doći će do naglog porasta samopouzdanja, zamućivanja dobrog prosuđivanja, nemogućnosti neke duže koncentracije, a nastat će problemi s finim pokretima (pisanje ili potpisivanje).

lol

Uzbuđenje – 0,9 do 2,5 promila

Pokreti tijela postanu nekoordinirani, ravnoteža je sve slabija, reakcije sporije, osjećaj pospanosti i zaboravljanje na stvari koje su se nedavno dogodile. Vid se počinje zamućivati, a i sva ostala osjetila lagano otupljuju.

Zbunjenost – 1,8 do 3,0 promila

Jak osjećaj vrtoglavice i pospanosti, posrtanje i frfljanje u govoru. Osoba je neosjetljiva na bol, no ima snažne emocionalne reakcije – plače, agresivna je ili pak pokazuje pretjeranu nježnost prema drugima.

lol

Umrtvljenost – 2,5 do 4 promila

Stanje povraćanja, osoba se jedva može micati, ne reagira na podražaje, ne stoji i ne hoda (uglavnom leži), te povremeno gubi svijest.

Koma – 3,5 do 5 promila

Iz povremenog gubljenja svijesti osoba pada u nesvjest – refleksti joj izostanu, a disanje je sporo i plitko. Usporava se puls i tijelo djeluje hladno na dodir. Najteža razina, jer može doći do prestanka disanja i smrti bez liječničke intervencije.

lol