Najava obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Down sindromom

Povodom obilježavanja 21. marta, Svjetskog dana osoba sa Down sindromom, u klubu “Zmajevo srce” je održana press konferencija na kojoj su se obratili predsjednik udruženja “Zmajevo srce” Omer Isović, prof. dr. Edina Šarić, te Saša Šunjka, jedan od konobara uposlenih u klubu “Zmajevo srce” i osoba sa Down sindromom.

 

Prof. dr. Edina Sarić, koja predaje predmet Profesionalna rehabilitacija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, je istakla:

“Osobe sa Down sindromom potrebno je uključiti u društvo, omogućiti im pravo na inkluzivno obrazovanje, rad i zapošljavanje su između ostalog i imperativi obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom.” 

 

Predsjednik udruženja “Zmajevo srce”, Omer Isović, poziva sve građane, osobe sa invaliditetom i prijatelje da im se pridruže sutra od 12 sati na obilježavanju Dana osoba sa Down sindromom. Program će započeti u 10 sati dodjelom priznanja pojedincima i kolektivima koji su direktno potpomogli rad kluba “Zmajevo srce”.

 

Manifestaciju će uveličati i činjenica da je sutra rođendan jednog od konobara sa Down sindromom, Saši Šunjka, koji je za kraj poručio:

“Ja sam ovdje sretan, baš kao i drugi moji drugari koji rade. Najsretniji sam kad ima gostiju i kad mogu da ih kao konobar uslužujem. Dođite na najbolju kafu u gradu.”

 

Klub “Zmajevo Srce” – Down syndrome caffe