Banovići – Mjesto vrijednih ljudi i divne prirode

Koliko je samo rudarskih suza, osmijeha i znoja utkano u naše živote. Mnogima je prva asocijacija na ovo divno mjesto ugalj i dobri rudari ali Banovići kriju mnoge tajne i čuvaju neprocijenjivo prirodno i kulturno-historijsko bogatstvo. Dobrodošli u Tuzlanski kanton, Dobrodošli u Banoviće.

Smješteni na sjevero-zapadnim obroncima  planine  Konjuh u  dolini  rijeke Oskove,  Banovići su saobraćajno dobro povezani sa svim dijelovima Bosne i Hercegovine kao i sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.

Etno avlija i zavičajna zbirka Mačkovac

Etno avlija Mačkovac je etnografski muzej sa velikom zbirkom predmeta, oruđa za rad, posuda, narodnih nošnji i folklora iz bogate prošlosti Bosne i Hercegovine. Odlikuje je prirodni ambijent a naselje od nekoliko staro  bosanskih kuća, avlija i radionica upotpunjuje restoran sa izvrsnim specijalitetima bosanske kuhinje.

Etno avlija ”Mačkovac“: Oaza mira i tradicije nadomak Banovića

Hotel Zlača i izletište Mačkovac

Hotel „Zlača“ je smješten duboko u planini Konjuh i okružen je nedirnutom prirodom. Predivan ambijent odličan je za odmor, šetnju, biciklizam i zabavu. U sklopu hotela nalaze se sportski tereni za košarku, fudbal, rukomet, odbojku i tenis, što daje ogromne mogućnosti za kvalitetne pripreme i rekreaciju sportista.

Pored Hotela nalazi se i izletište, koje kao i izletište Mačkovac, raspolaže i sa nekoliko šadrvana opremljenih stolovima, klupama i roštiljima koji posjetiocima omogućuju cjelodnevni boravak u prirodi, gdje će uz rekreaciju na obližnjim sportskim terenima moći uživati u hrani koju su sami pripremili, bilo da su je ulovili u obližnjoj rjeci ili ponijeli od kuće.

Rijeka Oskova, koja krasi ovo izletište obiluje ribom, naročito potočnom pastrmkom i mladicom a pogodna je za kupanje i osvježenje tokom ljetnih vrelina. Izletišta Zlača i Mačkovac upotpunjena jedinstvenim hotelom Zlača, u prelijepom prirodnom ambijentu u srcu Konjuha, su mjesta koja će oduševiti svakog posjetioca.

Hotel “Zlača” – Turizam Banovići – Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma

Vodopad Stanovi

Prelijepa planina Konjuh obiluje izvorima čiste vode, potocima i jezerima. Vodopad Stanovi je savršeno mjesto da provedete dan i uživate svim čulima.

Jezero Breštica

Izletište i jezero Breštica na čijoj se obali nalazi restoran i zelene površine,  odlično su mjesto za dnevni odmor i piknik, a svake godine ovdje se održava međunarodno takmičenje u ribolovu na plovak u svim kategorijama.

Breštica – Wikipedija

Ramićko jezero

Ramićko jezero je jedno od najljepših jezera. Pogodno je za ribolov jer je bogato šaranom, štukom i crvenperkom.

Ramićko jezero – Turizam Banovići – Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma

Stari voz Ćiro

Voz sa parnom lokomotivom je simbol rudarskog naslijeđa Banovića i popularna je turistička atrakcija.  Turistički voz “Ćiro” ima nekoliko zatvorenih i otvorenih – panoramskih turističkih vagona.

Planinski vrh Varda

Posebno popularno izletište na planini Konjuh je izletište Zobik sa planinarskim domom oko kojeg su izgrađene brojne pješačke STAZE i sportski tereni.   Ističu se  tri planinarske akcije:  „Izlet na Zelemboj“,“Pozdrav proljeću” i „Planinarski put Konjuhom“ koji okuplja i po nekoliko hiljada učesnika.

No photo description available.

Divni Banovići. Toliko raznolikosti, toliko ljepote.  Mjesto koje trebate posjetiti i obogatiti svoje iskustvo, napuniti baterije i nadisati se čistog zraka na magičnom Konjuhu. Posjetite Tuzlanski kanton. Posjetite Banoviće.

Započnite svoje istraživanje i upoznajte nektaknutu prirodu, planinske ljepotice, brojne rijeke i jezera, izletišta, osjetite dah historije i bogate kulture na www.visittk.ba