Digitalna revolucija umjetnosti na FSŽ: Izložba NFT umjetnica u Tuzli donosi novu eru kreativnosti

Izložba  „NFT za žene”, koju organizuje UN Women, bit će održana 8. juna 2023. godine u Hrvatskom katoličkom centru u Tuzli s početkom u 20:30 sati, u sklopu Festivala Savremene žene. Riječ je o izložbi odabranih umjetničkih radova umjetnica koje su izabrane na osnovu Javnog poziva u okviru projekta „NFT for Women“ i koje su postale dio prve NFT kolekcije u BiH.

 

NFT je poseban oblik digitalne imovine koji se trajno pohranjuje u bazi podataka poznatoj kao blockchain, na ovaj način autorski radovi su transparentni i neizbrisivi, čime se osigurava da je vlasništvo nad digitalnom imovinom jasno definisano.

 

Zašto je NFT važan i popularan za savremene umjetnice i umjetnike?

Popularnost se ogleda u sigurnosti koja omogućuje umjetnicima/ama da zarade od svojih digitalnih radova, koje ranije nije bilo lako monetizovati, kao i zbog toga što predstavljaju novi način kolekcionarstva digitalnih imovina.

NFT umjetnička djela pružaju mnoge pogodnosti i mogućnosti kako investitorima, tako i umjetnicima/ama. Jedna od prednosti ovog novog oblika umjetnosti je uklanjanje posrednika. Umjetnici/e mogu direktno prodavati svoja djela kolekcionarima, izbjegavajući tradicionalne mehanizme distribucije umjetnosti koji su često bili povezani s visokim provizijama, a transparentnost pomaže u zaštiti autorskih prava i sprječavanju krađe umjetničkih djela.

Ova izložba u Tuzli naglašava važnost i ulogu žena u umjetničkom svijetu. Prikazuje njihovu kreativnost, inovaciju i prisutnost u digitalnom dobu. Izložba okuplja radove umjetnica koje su istaknute u svom području i pruža priliku da svoje umjetničko stvaralaštvo predstave u sklopu Festivala Savremene žene.

Sve informacije o Festivalu savremene žene kao i njegovim sadržajima pronađite na stranici www.fsz.ba.

Registrujte se putem linka:Registracija – FSZ 2023.