Upoznajte Kalesiju – bisera sjeveroistočne Bosne

Kalesija, omeđena planinom Majevicom sa jedne i obroncima planine Javornik sa druge strane, ekološki čista, pogodna je za različite vrste boravka, planinarenja, šetnje u ugodnom ambijentu, ali i rekreativnog bavljenja ekstremnim sportovima, biciklizmom ili tek ugodnim odmorom u prirodi.

Najznačajniji simboli prošlog vremena prepoznatljivi su u preko 500 stećaka i velikom broju nišana na cijelom području Kalesije. Neki od stećaka su vrlo rijetki i teško ih je vidjeti na drugim mjestima. Stećke karakteriziraju bogati i vrlo specifični ukrasi.

Nekropola stećaka Mramorje - Bulatovci kod Kalesije postala nacionalni spomenik BiH - BosnaInfo

Smještena na putu Tuzla – Zvornik saobraćajno je dobro povezana sa ostatkom Bosne i Hercegovine a blizina granice sa Srbijom a posebno Međunarodnog aerodroma Tuzla, Kalesiju čini lako dostupnom posjetiteljima.
Naročito popularna destinacija za paraglajdere, bicikliste, planinare i rekreativne sportiste je brdo Vis iznad Kalesije.

Na teritoriji Kalesije nalazi se još jedna jako zanimljiva lokacija za ljubitelje letenja i padobranstva. Aerodrom Tuzla Jegin Lug je sportski aerodrom i namijenjen je za sportsko i amatersko letenje i obuku pilota motornih aviona, jedriličara, skakanje padobranaca i druge vrste avijacije.

Radionica za povećanje sigurnosti letenja u BiH u ogranizaciji Aero kluba Tuzla | Aeroklub Tuzla

Ovim putem prolazila je trasa starog karavanskog, takozvanog Pašinog puta čiji tragovi se i danas vide, a koja je svojevremeno spajala Zvornik i Gornju Tuzlu. A na putu svakakvih čuda, legendi, građevina, džamija, mjesta na kojima se prizivala kiša, starih, zaboravljenih dovišta i grobova. Za trasu je korišten stari Rimski put a to potvrđuju malo poznati ostaci Rimske tvrđave. Trasa za šetnju, planinarenje, rekreaciju i vikend u zelenilu ide od vodenice u Palavrama pa sve do Rimske gradine. Na putu je odlično očuvana nekroplola stećaka u Bulatovcima, a za put se veže i legenda o džamiji koja je silazila s brda.

Uz prirodne ljepote koje krase ovo područje, izletišta i kulturno-historijska bogatstva, Kalesija turistima nudi šansu da na jednom mjestu osjete toliko raznolikosti. Kalesija ima svoje pećine, stijene za penjanje, svoje vode i izvore a jedan od njih je ljekoviti izvor Kiseljak koji se koristi već stotinama godina.

Na izletištu „Kiseljak“ u Dubnici održana manifestacija „Dani kulturne i prirodne baštine majevičkog kraja“ – Kalesijske novine

Baziran na proizvodnji zdrave hrane, ruralni turizam je važan dio turističke ponude Kalesije. Kao što izvorna pjesma kaže da je srcu najmilija, Kalesija pruža zaista pregršt izazova i razloga za posjetu. Zato ne oklijevajte. Posjetite Tuzlanski kanton. Posjetite Kalesiju.

Započnite svoje istraživanje i upoznajte nektaknutu prirodu Tuzlanskog kantona, planinske ljepotice, brojne rijeke i jezera, izletišta, osjetite dah historije i bogate kulture na www.visittk.ba