Gradačac: Grad koji osvaja na prvi pogled

Gradačac se, obzirom na obilje prirodnih resursa i bogato kulturno-historijskog naslijeđe, nametnuo kao iznimno atraktivna turistička destinacija i jedno je od rijetkih mjesta koje može u cjelosti biti objekat turističke ponude.

Graditeljska cjelina – Stari grad u Gradačcu,proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine a čine ga Gornji grad sa kulom Husein– kapetana Gradaščevića i Donji grad kojeg čine sahat–kula, džamija Husejnija, zgrada Gradske biblioteke, muzeji, zgrada gimnazije i muzejska zbirka.

Gradačac je sa svojom okolinom uvijek važio kao poznati voćarski kraj pa su šljiva i trešnja promovisani u simbol grada. Gradačački „Sajam šljive“ najpoznatija je i najposjećenija privredno-turistička-manifestacija u Bosni i Hercegovini i svojevrstan je gradačački privredni brend.

Poznata je i kulturno-zabavna manifestacija ”Trešnjarevo”.
Pored jedinstvenog kulturno-historijskog naslijeđa, Gradačac se može pohvaliti da je jedan od najvažnijih centara u BiH za proizvodnju zdrave hrane.

Bijela kula Zmaja od Bosne je zasigurno jedno od najpoznatijih i najljpših mjesta u Bosni i Hercegovini jer predstavlja simbol opstojnosti naše države i otpora okupatorima.

Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu - Furaj.ba | S nama u avanturu

Kula Husein kapetana Gradaščevića je urezana u najljepše stranice naše historije ali i u naša srca i u naše sevdalinke. Sagrađena je u 18 stoljeću, Husejnija džamija 1826. godine a Sahat kula 1824. godine.
Povoljan geografski položaj, jedinstveni kulturno–historijski spomenici kao što su Kula Husein Kapetana Gradaščevića, odnosno kompleks gradine sa džamijom «Husejnijom«, pravoslavna i katolička crkva i drugi vjerski objekti, zavičajna muzejska zbirka i brojni lokaliteti kulturno-historijskog naslijeđa, Gradačac su obilježili kao jedno od najpoznatijih mjesta u Bosni i Hercegovini zbog čega privlači posjetitelje iz zemlje i inostranstva.

Banja Ilidža je jedan od najpoznatijih zdravstveno-rehabilitacijskih centara u regiji u koja posjetiteljima nudi jedinstvene tople kupke sa hidroterapijom, mineralnim blatom i elektroterapijom po najsavremenijim metodama liječenja i pod nadzorom medicinskih stručnjaka i specijalista.

Ljekovitost Banje Gradačac poznata od davnina

Rijetko se koji grad može pohvaliti sa dva jezera kao Gradačac. Jezero Hazna se nalazi u neposrednoj blizini centra Gradačca i mjesto je gdje možete uživati u bogatoj ugostiteljskoj ponudi uz divan pogled na jezero.

Gradačac je tradicionalno lovački kraj a gradačačko lovačko društvo Jelen osnovano je prije više od 100 godina.

Započnite svoje istraživanje i upoznajte nektaknutu prirodu Tuzlanskog kantona, planinske ljepotice, brojne rijeke i jezera, izletišta, osjetite dah historije i bogate kulture na www.visittk.ba