Gračanica – Biser srednjovjekovne arhitekture

Čaršija podno srednjevjekovnog Soko grada, čuva tradiciju zanata već pola milenija. Bogato kulturno-historijsko naslijeđe, divni predjeli i čuveno gračaničko gostoprimstvo svakom posjetiocu ostaće duboko u sjećanju Dobrodošli u Tuzlanski kanton. Dobrodošli u Gračanicu.

Stara čaršija sa sahat kulom

Sahat-kula predstavlja kulturno-historijski objekat star preko 300 godina i Visoka je 27 metara i po tome je druga po visini u Bosni i Hercegovini, odmah poslije Sarajevske sahat-kule. a 2002. godine, proglašena je državnim nacionalnim spomenikom.

Osman kapetanova Medresa

Osman-kapetanovu medresu osnovao je 1800. godine Osman-kapetan, otač čuvenog Husein-kapetana Gradaščevića, Zmaja od Bosne, a danas je multifunkcionalni objekat gdje su smještena udruženja Gračaničko keranje i Preporod a mjesto je održavanja manifestacije “Ljetnje večeri pod lipama Gračanice”.

OSMAN-KAPETANOVA MEDRESA - Grad Gračanica - oficijelni web sajt grada Gračanica - dobrodošli!

Bijela džamija

Odmah preko puta Medrese, koja predstavlja simbol i ponos cijelog gračaničkog kraja i ovog dijela Bosne i Hercegovine, smještena je predivna Bijela džamija sagrađena još u 17. vijeku. U njenom haremu su stari nadgrobni spomenici koji su sami za sebe spomenici kulture.

Dušmani srušili munaru Bijele džamije, sada sija starim sjajem | Avaz

Historijski spomenik – Hram Vaznesenja Gospodnjeg sa ikonostasom u Gračanici, sagrađen je 1926.godine a od 2013. godine nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

Terme

Akumulacija termomineralnih voda u području sprečanskog rasjeda je jedno od najvećih ne samo u BiH nego i na Balkanu. Termomineralne vode pored energetskog potencijala imaju široki dijapazon primjene u zdravstvu, rehabilitaciji i turizmu. Istaknuti turistički resurs koji svoju turisrtičku ponudu baziraju na ljekovitoj termomineralnoj vodi su «Terme» Gračanica.

Termalne vode - Visit Gračanica

Vis Babići

Vis kod Gračanice je najviši je vrh planine Trebave sa uređenim izletištem na kojem se u većem dijelu godine održavaju razne kulturne, sportske i druge prigodne manifestacije. Atraktivna je lokacija za ljubitelje prirodnog ambijenta i čistog zraka ali i za sportiste, rekreativce i izletnike. Posjetitelji mogu uživati u divnom pogledu koji puca sve do rijeke Save na sjeveru te do planina Vlašić, Ozren, Konjuh i Majevica na jugu.

Vis i Sijedi krš - Visit Gračanica

Ima nešto neodoljivo u ovom gradu.  Zbog nadaleko poznatog šeretskog duha “Od zanata čaršije”,  svi koji je posjete poželjet će da tu i ostanu.

Započnite svoje istraživanje i upoznajte nektaknutu prirodu Tuzlanskog kantona, planinske ljepotice, brojne rijeke i jezera, izletišta, osjetite dah historije i bogate kulture na www.visittk.ba